Az ISIS hálózata 25 tonna robbanószert halmozott fel Szaúd-Arábiában

-

Mecsetek, olajvezetékek és a biztonsági erők ellen terveztek merényleteket.


A szaúdi hatóságok felszámolták az Iszlám Állam egyik helyi hálózatát, 17 gyanúsítottat letartóztattak, és azzal vádolják őket, hogy helyi vallási vezetők, biztonsági erők, lakókörzetek, valamint gazdasági és katonai célpontok ellen terveztek támadásokat – mondta Manszúr al-Turki, a belügyminisztérium szóvivője. A letartóztatottak közül tizennégyen szaúdi állampolgárok, köztük egy nő is van. A többiek jemeni, egyiptomi és palesztin állampolgárok.

A terrorsejtek célpontjai között szerepelt ar-Rida síita imám mecsete el-Hasza városában, a közbiztonsági szervek egyik gyakorló létesítménye Rijádban és egy olajvezeték nyugatra a szaúdi fővárostól. A gyanúsítottak emellett robbanószerkezetet akartak erősíteni a rijádi védelmi minisztérium egyik dolgozójának autójára. A hálózat tevékenysége nem csak a királyságban működött: „műszaki és médiatámogatást nyújtott az Iszlám Államnak”.

A letartóztatásokhoz hónapokig tartó nyomozás vezetett – mondta Manszúr al-Turki. A dzsihadisták 25 tonnányi robbanószert halmoztak fel és jó pár robbanómellényt készítettek. A hatóságok emellett csőbombákat, lőfegyvereket, hangtompítókat és több mint 600 ezer rial (44 millió forint) készpénzt foglaltak le a gyanúsítottaknál.

Az ISIS-hez hű csoportok több merényletet követtek már el a szunnita királyságban, sok támadás a helyi biztonsági erők és síita mecsetek ellen irányult. A dzsihadisták mélyen ellenségesek a Perzsa (Arab)-öböl monarchiáival szemben, céljuk a szunnita-síita vallási ellentétek feltüzelésével az arab királyságok destabilizálása, végül pedig megdöntése.