Az is gratulál Trumpnak, akinek savanyú a szőlő

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Az egyenlőségen és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésben reménykedik Vlagyimir Putyin orosz elnök.


A politikusokat a tetteik alapján kell megítélni, ezért meg kell őrizni a higgadtságot – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. Az amerikai elnökválasztás eredménye szerinte igen sok változást fog jelenti a világ és Európa számára. Mint mondta: egy ideig bizonytalanság lesz, hiszen „nem lehet előre látni, hogy mi vár ránk, mi marad Trump választási ígéreteiből”. Kurz kijelentette: Ausztria kitart eddig képviselt irányvonala mellett, és az Európai Unió erős külpolitikáját támogatja.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár gratulált Donald Trump győzelméhez. Közleményében hangsúlyozta, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában „kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni”, amelyben „az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha… az erős NATO jó az Egyesült Államoknak és jó Európának is”. Hozzátette, a katonai szervezet határozott válaszokat adott az új biztonsági kihívásokra, azonban sok még a tennivaló.

Németországnak együtt kell működnie Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel – hangsúlyozta Volker Kauder, a kormányzó német jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője. A politikus közleményében kiemelte, hogy a következő években is rendkívül fontos lesz a szoros transzatlanti partneri kapcsolat Németországnak és Európának. A németeket „értékközösség” köti össze az Egyesült Államokkal, és „az új amerikai elnöknek is fel kell ismernie, hogy a jó viszony Európával és Németországgal csak hasznos lehet országának” – tette hozzá.

Táviratban gratulált az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz–amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit, és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.

Az orosz elnök közölte: biztos benne, hogy „a Moszkva és Washington közötti, az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre és egymás álláspontjának reális figyelembevételére épülő, pozitív párbeszéd kiépítése megfelel országaink népei és az egész nemzetközi közösség érdekeinek”.