Az iráni női focicsapat tagjainak több mint fele férfi

Fotó: ISNA / Amir Poormand

-

Nem cáfolt feltételezések szerint az iráni női fociválogatott nyolc tagja férfi. Legalábbis egyelőre – most várnak a nemváltoztató műtétre.


A hírt, mely szerint az iráni női fociválogatott nyolc tagja férfi, Mojtabi Sharif, a helyi futballszövetséghez közel álló forrás is megerősítette egy iráni hírtelevíziónak.

„Van nyolc játékos a női csapatban, akinek még nem fejeződött be teljesen a nemváltó műtétje.”

A helyi hatóságok azonnal vizsgálatot rendeltek el, a válogatott minden tagját vizsgálatra kötelezik, hogy megállapítsák, nők vagy férfiak valójában.


Hajrá, csajok!


A csalást megkönnyíti, hogy az iráni női csapat tagjai hagyományosan melegítőalsóban, hosszú, bő felsőben és a nők számára kötelező, a fejet az arc kivételével eltakaró hidzsábban játszanak. 2010-ben még csak a válogatott kapusáról keringtek ilyen pletykák, 2014-ben viszont az iráni szövetség szúrópróbaszerű vizsgálatokat rendelt el, mert felmerült, hogy a női válogatott négy tagja nemváltoztató műtét előtt áll, vagy szexuális fejlődési rendellenességgel bír.

Az országban érvényben lévő szigorú vallási törvénykezés, a saría ugyan bünteti – egyebek között – a homoszexualitást is, azonban Irán korábbi vallási vezetője, Khomeini ajatollah, egy rendeletben engedélyezte a nemváltó műtéteket. Ezek igen gyakoriak Iránban, annak ellenére is, hogy a teljes procedúra egyrészt költséges, másrészt igen hosszú – a hormonkezelésekkel együtt két évig is eltarthat.

A foci pedig igen népszerű a lányok körében is, akik a törvények szerint nézőként nem léphetnek be a stadionba – ők a változatosság kedvéért férfiruhában próbálják kijátszani a biztonsági őrök éberségét, hogy focit nézhessenek.


Offside – iráni lányok meccsre mennek


Egyébiránt női focisták lenni sem könnyű a perzsa országban. Szeptember elején a válogatott egyik játékosa azért nem utazhatott el a csapattal Malajziába, mert a férje megtiltotta neki, hogy repülőre üljön.

„Mint muszlim nő, szeretnék az országomért tenni, küzdeni, és nem nyaralni mentem volna Malajziába” – mondta akkor Niloufar Ardalan, hozzátéve, ideje lenne, hogy olyan törvények szülessenek az országban, melyek megvédik a női sportolók jogait.