Az iráni elnök megtorolná az USA szankcióit

Fotó: AFP / BEHROUZ MEHRI / AFP / BEHROUZ MEHRI

-

Válaszlépést helyezett kilátásba Haszan Róháni iráni elnök vasárnap arra az esetre, ha az amerikai elnök aláírná az Irán elleni szankciókról meghosszabbításáról szóló amerikai törvényt.


A Fehér Ház jelezte a minap, hogy Barack Obama valószínűleg aláírja a hosszabbítást, mert meggyőződése, hogy az nem sérti a nagyhatalmak és Irán tavalyi nukleáris megállapodását.

Az amerikai szenátus egyhangúlag szavazta meg csütörtökön az Irán elleni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályának meghosszabbítását.

A törvényt 1996-ban alkották meg, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét. A törvény érvényessége most decemberben járt volna le, és november közepén a képviselőház már megszavazta a meghosszabbítását. A szankciók az energetikai és a védelmi iparra, valamint a bankszektorra vonatkoznak, s az a céljuk, hogy megakadályozzák Iránt atomfegyver kifejlesztésében.
Róháni vasárnap az iráni parlamentben azt mondta: a törvény hatályának meghosszabbításával az Egyesült Államok példátlan módon megsértené a nukleáris megállapodást, és ha ez megtörténik, akkor Irán határozott és arányos válaszlépést tesz. „Ha Barack Obama elnök aláírja a törvényt, akkor azzal megszegi az Egyesült Államok vállalásait” – jelentette ki.