Az iráni diplomaták 48 órát kapták, hogy Szaúd-Arábiát elhagyják

Fotó: AFP / STR

-


Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután a szunnita királyság teheráni nagykövetségét tüntetők támadták meg a hétvégén. Ezt a szaúdi külügyminiszter jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Irán diplomáciai és egyéb képviseleteinek 48 órájuk van arra, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát. A külügyminiszter azt mondta: Rijád nem engedi meg, hogy az Iszlám Köztársaság aláássa a szunnita királyság biztonságát.

A diplomáciai konfliktust az váltotta ki, hogy a szaúdi hatóságok szombaton terrorizmus vádjával kivégeztek 47 embert, köztük Nimr al-Nimr ismert főpapot. Az 56 éves Nimr volt a vezetője a kormányellenes tüntetéseknek, amelyek az arab tavasz nyomán robbantak ki; a férfit 2012-ben tartóztatták le.

Irán szerint a síita pap csak a szaúdi szunnita rezsim ellenzéke volt. Az iráni ajatollah Twitter bejegyzésében azt írta: a kivégzett tudós nem ösztönözte az embereket arra, hogy fegyveres mozgalmakban vegyenek részt.

A főpap kivégzése miatt felháborodott tüntetők szombat este megrohamozták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. A tüntetők bejutottak az épületbe, egy részét fel is gyújtották, mielőtt a rendőrség visszafoglalta volna a nagykövetséget.

A síita Irán a szunnita Szaúd-Arábia legfőbb politikai-vallási riválisa Közel-Keleten. A két ország rendszerint a szemben álló feleket támogatja a térségbeli konfliktusokban, Szíriában és Jemenben is ellenkező oldalon állnak.

A történtekről itt olvashat részletesen!