Az irakiak támogatása nélkül semmit sem ér az amerikai segítség

Fotó: AFP / ALI AL-SAADI

-

Az irakiak már kérték az USA-t, hogy küldjön drónokat a felkelők ellen. John Kerryr szerint ennek nincs értelme, ha az iraki vezetők megosztottak.


Az Egyesült Államok segítsége csak akkor használ Iraknak a szunnita lázadók elleni harcban, ha az iraki vezetők félre tudják tenni ellentéteiket, és egységesen tudnak fellépni – jelentette ki szombat este John Kerry amerikai külügyminiszter, amikor telefonon beszélt iraki kollégájával, Hosjar Zebarival. Kerry arra biztatta az iraki vezetőket, hogy az április végi parlamenti választások eredménye alapján minél előbb alakítsák meg az új kormányt. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter elrendelte, hogy az Arab-tenger északi részén állomásozó George H. W. Bush repülőgép-hordozó menjen a Perzsa-öbölbe – közölte a Pentagon szóvivője. A repülőgép-hordozóhoz tartozó rombolót és cirkálót már korábban az öbölbe vezényelték. Ezeknek a manővereknek hála Barack Obama amerikai elnök több lehetőség közül tud majd választani, ha arról kell döntenie, hogy az Egyesült Államok milyen katonai segítséget nyújt az iraki kormánynak a lázadókkal szembeni harcban. A hajók Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel vannak felszerelve.


Irakban új háború kezdődött

Gyakorlatilag teljesen elfelejtettük Irakot azután, hogy befejeződött az Egyesült Államok 2004-ben indított háborúja Szaddam Huszein ellen. A 2011-es kivonuláskor a szövetséges erők kiképezték és felszerelték az iraki hadsereget. A cél az volt, hogy külső segítség nélkül tudjon szembe nézni az ország az al-Kaidával és a hozzá hasonló terrorszervezetekkel és lázadókkal. Idén év eleje óta azonban Irak az összeomlás szélére került. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) egy szunnita, milicista, dzsihádista szervezet. Katonai erejét, felszereltségét tekintve kifejezetten gyenge volt kezdetekben, de az utóbbi időben elfoglalt iraki katonai bázisokról rengeteg fegyverhez jutottak. Az ILIÁ gyakorlatilag ellenállás nélkül haladt eddig Irakban, főként az ország szunnita területein. Június közepére már a kezükön volt Moszul, Tikrit és Kirkut, csapataik pedig Bagdad felé tartottak. Ha részletesebben is tájékozódna az iraki helyzetről, elemző cikkünket itt olvashatja el.