Az irakiak hátrébb szorították a kurdokat

Fotó: AFP / GEORGE OURFALIAN

-

Az iraki erők kedden bejelentették, hogy visszavették a kurdoktól a jazidik fellegvárát, a Moszultól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Szindzsárt.


Az Irak északnyugati részén fekvő várost harc nélkül sikerült visszafoglalniuk a kormányerőkkel szövetséges milíciáknak, miután a pesmergák hajnalban kivonultak.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a Ninive tartománybeli településre egy iraki jazidi fegyveres csoport vonult be Bagdad tudtával. A Lales nevű jazidi alakulat a Népi Mobilizációs Erők nevű fegyveres csoporttal szövetséges, amely főként irániak által kiképzett síita harcosokból áll, de megtalálhatóak benne szunniták, keresztények és jazidik is. A csoport hivatalosan Haider al-Abádi miniszterelnöknek van alárendelve.

Keddi hírügynökségi jelentések szerint az iraki hadsereg összecsapások nélkül szerezte meg a Kirkuktól északnyugatra fekvő Baj Haszan és Avana olajmezőket is.

Az iraki haderő Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára előző nap offenzívát indított a vitatott hovatartozású Kirkuk tartományban. A kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalja vissza a pesmergák által az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől megszerzett területeket. Bár néhol összecsapások is voltak, a kurd harcosok több helyen inkább visszavonultak, látván a túlerőben lévő katonaság előrenyomulását.

Habár az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki autonóm Kurdisztánnak, ott is megtartották a szeptember 25-ei kurd függetlenségi népszavazást, amelynek során a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.