Az iraki hadsereg Tikrít központját készül bevenni

Fotó: AFP / AHMAD AL-RUBAYE

-

Aknavetőkkel és rakétákkal lőtték egymást csütörtökön az iraki kormányerők és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei a hadsereg által ostromlott észak-iraki Tikrítben.


Az iraki kormányerők és a velük szövetséges síita milicisták szerdán hatoltak be először Szaddám Huszein egykori diktátor szülővárosába azóta, hogy kilenc hónappal ezelőtt elfoglalták azt a dzsihadisták. A katonai művelet vezetője csütörtökön arról tájékoztatta az AP amerikai hírügynökséget, hogy a nap folyamán megpróbálnak behatolni a városközpontba.


Háled al-Obeidi iraki védelmi miniszter csütörtökön megbeszélést folytatott a művelet parancsnokaival, valamint az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Erő nevű elitalakulatának egyik magas rangú vezetőjével. Az iráni egységek az utóbbi hónapokban fontos szerepet játszottak a szélsőséges milíciák iraki visszaszorításában.

Az iraki hadsereg több mint egy hete indított nagyszabású offenzívát a Bagdadtól 140 kilométerre északnyugatra, a Tigris folyó partján fekvő Tikrít visszafoglalására. Tikrít az iraki fővárost az Iszlám Állam fellegvárának számító Moszullal összekötő stratégiai fontosságú útvonalon található. A hadjárat végső célja Moszul visszaszerzése.

A Tikrít visszafoglalását célzó offenzíva az iraki hadsereg első nagyobb támadása az IÁ ellen a terroristák tavaly nyári iraki villámhadjárata óta. A művelet azonban az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatása nélkül zajlik, mivel az iraki kormányt azt nem kérte.