Az iraki hadsereg visszafoglalta Ramádit az Iszlám Államtól

Fotó: MTI/AP / -------------------

-


Az iraki hadsereg átvette a fővárostól, Bagdadtól 90 kilométerre fekvő város központjának teljes ellenőrzését, visszafoglalta azokat az épületeket is, amelyek korábban kormányzati épületekként szolgáltak. Egyes források szerint azonban vannak még városrészek, ahonnan még nem sikerült teljesen kikergetni az Iszlám Állam egységeit.

Egy-két órával korábban más tisztségviselők azt közölték, hogy több ezer pokolgépet kell hatástalanítania az iraki hadseregnek a ramádi kormányzati épületekben és az utcákon, miután a dzsihadista fegyveresek vasárnapi kivonulása után jelentős fegyvertényként visszafoglalta a város nagy részét. Egy friss bejelentés szerint kitűzték az iraki zászlót a fő kormányzati épületre.


Az AFP tudósítása Ramádiból


Annak ellenére, hogy az Iszlám Állam emberei még jelen lehetnek egyes városnegyedekben, az iraki erők állításuk szerint nem ütköznek ellenállásba azóta, hogy ellenfelük elhagyta a kormányzati komplexumot. "A biztonsági erők ellenőrzésük alatt tartanak majdnem minden utcát. Nincs ellenállás" - jelentette ki hétfőn egy meg nem nevezett Anbár tartományi tisztségviselő. Mindazonáltal óvatosan kell haladniuk, mert az utcákon is bárhol lehet hátrahagyott pokolgép - tette hozzá.


Hétfőn sok iraki érkezett Ramádiba más helységekből, hogy megünnepelje a város visszavételét, amely valószínűleg az iraki fegyveres erők legnagyobb győzelme azóta, hogy az Iszlám Állam 2014-ben hatalmas területeket foglalt el az országban. A harcok idején csaknem minden helyi lakos elmenekült, aki maradt, azt a dzsihadisták élő pajzsként használták a kivonulásuk fedezésére szemtanúk szerint.


Az iraki biztonsági erők tagjai Ramádi belvárosában