Az iraki hadsereg megkezdte Ramádi visszafoglalását az Iszlám Államtól

Forrás: /

-

Az iraki hadsereg behatolt az Iszlám Állam kezén lévő Ramádi központjába, és megkezdte a lakónegyedek megtisztítását a dzsihadista szervezet harcosaitól.


"Több irányból bevonultunk Ramádi központjába és elkezdtük a lakónegyedek megtisztítását" - mondta az iraki terrorellenes erők szóvivője. Szabah an-Nomane szerint Anbár tartomány székhelyét a következő 72 órában teljesen felszabadítják. A szóvivő megjegyezte, hogy a katonák al-Bikr és al-Ramel negyedekbe hatoltak be, és nem ütköztek nagyobb ellenállásba, az orvlövészeket és az öngyilkos merénylőket leszámítva. "Erre a taktikára számítottunk" az Iszlám Állam részéről - tette hozzá.


Az iraki erőket az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásokkal segíti Ramádi visszafoglalásában. Az Al-Sumaria News iraki hírügynökség egy katonai szóvivőt idézve kedden viszont arról számolt be, hogy Ramádiban heves harcok folynak a biztonsági erők és a dzsihadisták között.

Az iraki fővárostól, Bagdadtól mintegy száz kilométerre található Ramádi májusban került a szélsőségesek kezére. Az utóbbi hetekben az iraki erők elfoglalták a tartományi székhely egyik kapujának számító Palesztina-hidat, teljessé téve ezzel a város körbekerítését, és visszafoglalták az egyik lakónegyedet is a dzsihadista szervezettől.

Háled al-Obeidi iraki védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy az iraki hadsereg a nemzetközi koalíció támogatásával még év vége előtt visszaveszi a teljes ellenőrzést a város felett.