Az iraki hadsereg körülzárta Moszult

Fotó: AFP / AHMAD AL-RUBAYE

-

Dzsihadisták és civilek haltak meg egy mecset elleni légicsapásban Moszulban.


Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet számos harcosa mellett civilek is halálukat lelték az iraki hadsereg légitámadásában Moszul nyugati részén, ahol a dzsihadisták egyik mecsetét érte találat – jelentette csütörtökön helyi lakosokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

A kormányerők az óvárosi al-Fárúk kerületben található Omar al-Aszvad mecsetet vették célba szerdán – közölték helyi lakosok telefonon a hírügynökséggel. A mecsettel szomszédos házak megrongálódtak vagy összeomlottak a támadás okozta robbanás következtében – mondták. Az áldozatok számát nem tudták pontosabban megbecsülni.

Az iraki kormányerőket támogatja Moszul felszabadításában az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció is. Ennek szóvivője elmondta, hogy nem volt tudomása az említett légicsapásról. Az iraki hadsereg médiaügynöksége sem számolt be a mecset elleni támadásról.

A kormányerők csütörtökön a hajnali órákban sikeresen visszaverték a dzsihadisták ellentámadását a város délnyugati részén. Egy magas rangú tisztségviselő elmondta, hogy néhány szélsőséges iszlamistának a harcok elől menekülők közé vegyülve sikerült az iraki egységek közelébe férkőznie.

Moszul keleti felét az iraki erők a nemzetközi koalíció támogatásával januárban foglalták vissza, majd február 19-én hadműveletet indítottak a nyugati városrész felszabadítására.

Feltételezések szerint még több ezer dzsihadista – köztük sok külföldi – tartózkodik az Iszlám Állam által 2014-ben elfoglalt Moszulban. A szélsőségesek elsősorban orvlövészek, öngyilkos merényletek és gránáttűz segítségével védekeznek a kormányhoz hű, nagyjából 100 ezer fős támadó csapatok ellen. Az Iszlám Állam-ellenes szövetségnek az iraki katonák és különleges erők mellett részét képezik kurd harcosok és síita milíciák is.