Az iPhone-csoda végét jósolják

Fotó: Imaginechina / Wang hua

-

Vége már azoknak az időknek, amikor az iPhone rendre megdöntötte az eladási rekordokat – vélik elemzők.


Visszaüthet az iPhone-csoda: jelentősen lassulhat az Apple-okostelefonok forgalmazásának dinamikája – kongatta meg a vészharangot a Financial Times. A lap az Apple keddi gyorsjelentése előtti elemzésében azért kiemelte: nagy visszaesésről egyelőre nincs szó. Elemzők amiatt aggódnak, hogy a tavaly év végén még 69 százalékos növekedés az év végére egy számjegyűre zsugorodik.

Két dolgot persze nem árt figyelembe venni: egyfelől a tavalyi utolsó negyedév az Apple történetének is a legnagyobb arányú növekedését hozta. Másfelől pedig a cég idén már nem sokkal a szeptemberi bemutató után Kínában is piacra dobta legújabb termékét, míg tavaly ezzel megvárta a decembert. Ráadásul az egy számjegyű növekedés is óriási számokat takar: a fő kérdés az lesz, hogy a 2014 utolsó három hónapjában elért rekord mennyivel dőlhet meg. Akkor 74,5 millió iPhone-t adtak el.


A Berenberg elemzőit idézve azonban úgy vélik, elmúltak már azok az idők, amikor az okostelefonok csodaszámba menő növekedésére alapozhattak a részvényesek. Sőt, nem is olyan soká eljöhetnek azok az idők, amikor éves alapon már csökkenni fognak az iPhone-ok eladásai. A Morgan Stanley jövőre még 7 százalékos növekedést jósol.

Nem osztja az FT borúlátását a Fortune. A lapnak nyilatkozó elemzők 24 százalékos növekedést jósolnak erre a negyedévre, ami azt jelenti, hogy az Apple 48,7 millió iPhone-t értékesített az elmúlt három hónapban. Ez is lassulást jelent, hiszen április és június között még 35 százalékos volt a bővülés. Ráadásul ez azt jelzi, hogy az új, szeptember elején bemutatott iPhone-ok iránti lelkesedés gyorsan kifulladhat.

Ez is relatív persze: az elmúlt hónap végén az Apple még azt közölte, hogy a 6S és a 6S Plus modellekből a premiert követő első héten, minden korábbi eladási rekordot megdöntve 13 millió darabra érkezett megrendelés.