Az iparosodás óta nem ugrott ekkorát a Föld hőmérséklete

Fotó: AFP / PHILIPPE DESMAZES

-

Egy Celsius-foknál nagyobb a Föld hőmérsékletének növekedése idén az iparosodás előttihez képest – állapította meg a brit meteorológiai szolgálat. A legnagyobb francia gleccser is vékonyodik.


Az idén januártól szeptemberig mért adatok szerint a hőmérséklet már 1,02 Celsius-fokkal magasabb az 1850 és 1900 közötti időszak átlagánál. Ha a hőmérséklet az előrejelzések szerint alakul, 2015 lesz az első év, amely meghaladja az egy Celsius-fokos növekedés kulcsfontosságú küszöbét – olvasható a BBC News honlapján.

Ezzel a Föld klímaváltozása túljutott a veszélyes felmelegedés kapujának tekintett 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéshez vezető út felén.


Idetartozó hír, hogy több mint három métert vékonyodott egy év alatt a legnagyobb francia gleccser, a Mont Blanc-on elterülő Mer de Glace, vagyis a Jégtenger – közölte hétfőn a Grenoble-i Gleccserkutató Laboratórium (LGGE).

A hatalmas, 32 négyzetkilométeres jégfolyam 2014 és 2015 októbere között átlagosan 3,61 métert veszített a vastagságából, ez a korábbi évek olvadásának háromszorosa – áll a laboratórium közleményében.