Az internetre kerül Shakespeare menekültek mellett kiálló darabja

-

William Shakespeare utolsó fennmaradt színdarabkézirata a VIII. Henrik tanácsadójaként és lordkancellárjaként is szolgáló Morus Tamás életéről szól. A darabban Morus szenvedélyes beszédben emeli fel hangját a menekültekkel tanúsított emberséges bánásmódért.


A kéziratot 300 másik dokumentummal együtt a British Library digitalizálta és teszi hamarosan elérhetővé egy új internetes oldalon, azzal a céllal, hogy segítsen jobban megérteni a Shakespeare fantáziáját formáló társadalmi és kulturális hatásokat.

A The Book of Sir Thomas More című darab jelenete olyan időszakban született, amikor egyre nagyobb volt a feszültség az angol fővárosban menedéket kereső francia protestánsok, a hugenották miatt.


Ez egy igazán vérpezsdítő szónoklat

mondta Zoe Wilcox, a könyvtár kurátora.A szöveg lényegében az empátiáról szól. Morus a bevándorlók, vagy, ahogy a szövegben hívják őket, az idegenek helyzetének átérzésére szólítja fel a tömegeket,

tette hozzá. Az író arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy változtassanak az embertelen hozzáállásukon.

Az eredeti színdarab, amelyet körülbelül 1600-ban írtak nem Shakespeare műve, és nem is állították színpadra, mert attól féltek, hogy társadalmi feszültségeket szülhet. Shakespeare csupán egyike volt azoknak az íróknak, akiket felkértek a színdarab átdolgozására, és neki sikerült a legjelentősebb hozzájárulni a műhöz. A digitalizált dokumentum a könyvtár április 15-én nyíló, Shakespeare in 10 Acts című kiállításán is látható lesz.