Az internetet meghódította, az NFL-t nem tudta

Fotó: Getty Images / Rich Schultz

-

Tim Tebow még mindig nem elég jó. A Denver Broncosban 15 percre világhírűvé váló játékos három éven belül másodszor nem kapott szerződést.


A Philadelphia Eagles edzői stábja az utolsó keretszűkítése előtt úgy döntött, hogy nincs szükségük az irányító Matt Barkley-ra, akit odaadtak az Arizona Cardinalsnak. Ekkor még úgy nézett ki, hogy a klub három quarterbacket fog alkalmazni, mellettük Tim Tebow lehet a harmadik. Csakhogy az utolsó pillanatban újra szabadlistára tette őt az Eagles, így a 28 éves játékos három éven belül másodszor maradt NFL-csapat nélkül.


Tim Tebow még hisz a csodában, hogy egyszer újra szerződést kap az NFL-ben


„Elképesztően keményen dolgozott, és sokat is fejlődött a dobómozgása. Igazán jó benyomást tett ránk, de még mindig úgy gondoljuk, hogy nem elég jó harmadik számú irányítónak” – mondta az Eagles főedzője, Chip Kelly.

Tebow először 2007-ben tűnt fel, amikor megkapta az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) legjobb játékosának járó Heisman Trophyt, majd az idény végén az AP hírügynökség is a legjobbnak választotta a Florida Gators mélyen vallásos irányítóját. Robbanékonyságával és hihetetlenül bátor futásaival tett szert hírnevére, holott már akkor is látszott, hogy éppen abban a leggyengébb, amit egy irányítónak a legjobban kell tudnia: a passzolásban.


A legendás póz, a Tebowing. Megalkotója volt az egyetlen, aki komolyan is vette


Ennek ellenére egyetemi karrierje végéig elképesztő hírverés volt körülötte, és a ligában valóban egészen jó irányítónak számított. Éppen ezért a 2010-es drafton az első kör 25. helyén (azaz nagyon korán) lecsapott rá a Denves Broncos, ahol egy drámai elemekben bővelkedő fél szezonnal, valamint 5 passzolt és 6 futott touchdownnal (TD) zárt. A következő idényben már kezdő irányító volt, és néhány újabb drámai keretek között megnyert mérkőzés (a New York Jets, a San Diego Chargers, a Minnesota Vikings, majd a Chicago Bears ellen) az egekbe emelte a népszerűséget. Az oldalvonal mellett féltérdre ereszkedve imádkozás, a Tebowing a 2011-es év slágermémje volt.

Hasonló őrületet váltott ki, amikor a rájátszás első körében a Pittsburgh Steelers elleni 10 sikeres (volt 11 sikertelen) passzából 316 yardot hozott össze, azaz átlagban 31,6 yardot sikerült teljesítenie. A média pedig azonnal kitalálta, hogy ez nem lehet más, mint utalás a Biblia egy sorára, nevezetesen a János 3:16-ra. Másnap a Google keresési listájának élén már ez szerepelt.


Mindenki olyan akart lenni, mint a népmesei hőssé vált irányító


A következő körben aztán jött egy igazi irányító, és Tom Brady valamint a New England Patriots véget vetett Tebow tündöklésének. 2011 nyarán a Denver Broncos megszerezte a liga történetének egyik legjobb irányítóját, Payton Manninget, Tebow pedig a New York Jetsnél találta magát, ahol a szezon során alig lépett pályára, nyolc passzal és 32 futással zárta az idényt.

2013-ban aztán az előszezon végeztével ajtót mutatott neki a New England Patriots és Tebow csapat nélkül maradt. Tévés karrierje építgetése közben sem tett le az NFL-be való visszatérésről, azonban könnyen lehet, hogy az újabb kudarc örökre száműzi őt az ígéret földjéről.