Az internet teremt új életet a szíriai tudósnak Amerikában

-

Egyetlen nap alatt több mint 290 ezer dollár (kb 86 millió forint) gyűlt össze Edward Norton színész kezdeményezésére annak a szíriai tudósnak és családjának a javára, akinek a története milliók szívét érintette meg világszerte. Azok közé a menekültek közé tartoznak, akik letelepedhetnek az Egyesült Államokban.


Yesterday I got an email from Edward Norton, asking if he could host a fundraiser for the scientist in Tuesday’s story. ...

Szerző: Humans of New York2015. december 12.

Edward Norton indított gyűjtést a CrowdRise jótékonysági oldalon annak a szíriai tudósnak és családjának a javára, akinek a történetét sok millióan olvasták a New York-iak életét bemutató Facebook-oldalon, és akinek Barack Obama is üzent.


A Birdman és az Amerikai história X sztárja azt írta: könnyekig meghatotta a szíriai férfi története, aki mindent elveszített, de aki még mindig azt szeretné, ha adni tudna valami maradandót a világnak. „Ha nem fogadjuk szívesen az ilyen embereket, és nem támogatjuk az álmukat, hogy az életükkel használjanak, akkor nem az az ország vagyunk, aminek látjuk magunkat” – írta.


Ha elegen odaadjuk mindössze két frappuccino árát, talán más tapasztalatokat adhatunk ennek a családnak, és megmutathatjuk, hogy az élet nemcsak szívszakasztó lehet, hanem gyógyulást és kedvességet is hozhat.

Edward Norton


A tudós férfi feleségét és testvérének családját a szíriai kormányerők rakétája ölte meg, a rákövetkező napokban ki is fosztották őket, így semmijük sem maradt. Két éve él fiával és lányával menekültként Törökországban, ahol hivatalosan nem dolgozhat, annak ellenére sem, hogy van török egyetem, amelyiken az általa írt könyvből tanítanak. Rákbeteg lett, de ellátást sem kaphat, mivel nincs egészségügyi biztosítása.


Történetét a HONY, egy 16 millió követőt számláló Facebook-oldal osztotta meg. Csaknem 2 millióan kedvelték, és több mint 100 ezren osztották meg a bejegyzéseket, Obama pedig személyesen is üzent nekik. Az adománygyűjtő oldalon nem egészen egy nap alatt gyűlt össze a 290 ezer dollár, és az összeg folyamatosan gyarapszik.

A pénzt teljes egészében a család kapja, miután megérkeznek Amerikába, hogy otthont teremthessenek belőle, és a tudós folytathassa kutatásait. A családot Michiganbe költöztetik, ahol a helyi kórház felajánlotta, hogy fedezi a férfi kezelésének költségeit.


(4/7) “I was overseeing a project outside the city when the missile hit my house. Nobody was around to help, so my son...

Szerző: Humans of New York2015. december 8.

Az Egyesült Államok szeptemberben döntötte el, hogy a következő évben mintegy 10 000 szíriai menekültet fogad be közvetlenül Törökországból, illetve Jordániából.
A HONY weboldal alapítója olyan emberekkel készített interjút, akiknek már engedélyezték a letelepedést.