„Az integrációban hiszünk: nem kell cigányválogatott”

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Zenészek, sportolók, médiások: a Polgár Alapítvány gimnazista korú roma tehetségeknek szervez tábort 2011 óta. Idén 35-en voltak Csillebércen.


35 roma srác vár a csillebérci tábor egyik termében, a Hangárban felállított székeken. Velük szemben a 2012-ben X-faktort nyert Oláh Gergő. Elől hangfalak, mikrofonok, gitárok, szinti. A tábor munkájában részt vevő Szilvási István (Szilvási Gipsy Folk Band), aki elhívta az énekest, jófej módon előre csinálja a hangulatot.


Gyerekek: Mindig ugyanazt mondod? Oláh Gergő: Mindig mást kérdeznek.


Először Szőke Judit, a tábort szervező alapítvány igazgatója, a Roma Tehetségsegítő Tanács elnöke kérdez („na, és te hogy állsz a cigányságoddal?”), aztán a gyerekek is beindulnak: milyen volt nyerni, milyen másodszorra elmenni egy tehetségkutatóra, mit szólnak a fellépésekhez Oláh Gergő kis gyerekei? Kitolják a székeket, a sztár nem sztárként viselkedik, semmi menedzsereskedés. Kihívja a gyerekeket, felveszik a mikrofonokat, átdugták a jack kábeleket. Először jön a kötelező X-faktoros nyerődal, a Törj ki a csendből, aztán elkezdenek keresni valamit, amit mindenki ismer („Billy Jean, cigány himnusz, Hallelujah, Bruno Mars jöhet?”). Okostelefonok elő, a srácok felveszik a Boldogság gyere hazát, aztán beindul a közös zenélés és a közös fotókészítés.100/35

A tábor időbeosztása nem hagyott sok pihenést a gyerekeknek: zenés ébresztő, reggeli, meló, megbeszélés (megkérdezik a srácokat, mi hogy ment), ebéd, kis pihenés, edzés, tematika alapján csoportfoglalkozás (a már 17 éves sportolókkal például karriertervezésről is volt szó), vacsora, esti program, tábortüzezés, majd a felnőtteknek esti meeting. Idén összesen száz gyerek kap ösztöndíjat a Polgár Alapítvány programjában, közülük 35-öt tudtak elhívni a táborba. „A kiválasztás mindig igazságtalan” - mondta Szőke Judit. „Van pár praktikus szempont, törekedtünk például arra, hogy azok mellett, akik tavaly is voltak, új gyerekek is jöhessenek. Egy másik szempont az volt, hogy minél vegyesebb legyen a társaság. Szeretnénk, hogy egymás tehetségterületét megismerjék, megbecsüljék. Ilyen sűrű programban van arra lehetőség, hogy a versírónak ugyanolyan presztízse legyen, mint egy focistának vagy énekesnek.”

„Ő Oláh Gergő, nem tudtad?”

A gyerekek három csoportban (sportolók, művészek, médiások) dolgoztak együtt a Polgár Alapítvány körülbelül tíz önkéntesével, munkatársával. Az egyhetes táborba idén először hívtak ismert embereket. „Nagyon jó tapasztalat, hogy tulajdonképpen első szóra eljöttek” - mondta Szőke Judit. A srácok Hajós Andrással, Radics Gigivel és Oláh Gergővel zenéltek, Horváth Kristóffal szlemmeltek. Ott volt Faix Csaba a Prezitől és Csík Sanyi, a Nagy Duett és a Megasztár énektanára.


Barna Betti


„Énekben népdaltól metálig mindent nyomok, jó, a metált nem szoktam felvenni, az nagyrészt hülyéskedés.” Barna Betti először volt a táborban, 18 éves, mezőcsáti. Zeneművészeti szakközépiskolába jár, az ének mellett klarinétozik, zongorázik. „Az egyik sulis tanárnő mondta, hogy lesz ez a tábor, és van egy alapítvány, ami támogatja a roma fiatalokat. Kérdezte, van-e kedvem eljönni. Mondtam, hogy próbáljuk meg.” Három hónapos próbaidőszak után vették fel a programba, körülbelül egy éve. „Folyamatosan tartják velem a kapcsolatot, bármiben segítenek, ha új lehetőségek vannak.”


Oláh Gergő

„Ahhoz, hogy az ember énekes legyen, kell érettség. Ehhez egy ilyen tábor hozzátesz. Közösségben vannak, együtt zenélnek, sőt, tanulnak. Ez tök jó, minél több ilyen kellene, mert hasznos.”

Oláh Gergőt korábban is hívták olyan osztályokba, ahol roma kisgyerekek voltak. Épp mostanában gondolt arra, hogy több helyre szeretne menni, dumálni cigány gyerekekkel. „Rengetegen mondják - és ez nekem a legnagyobb dolog - hogy példaértékű vagyok számukra. Szeretnék visszaadni valamit ezzel, hogy inspirálni tudjam a gyerekeket. Nagyon örülök, ha tudok nekik olyat mondani, amit valamikor majd elővehetnek a zsebükből és tudnak vele érvényesülni.” Idén nyáron járt még például az Amnesty International táborában és megy még a Fordulópont Egyesülethez. „A gyerekek akkor lesznek sikeresek, ha ép a személyiségük és ehhez fel kell vállalni az identitást. Ez természetesen alakul a táborban,de nincs előadás a cigány kultúráról, az folyamatosan jelen van. Nem nézünk le semmilyen műfajt. Szeretnénk, ha a cigányság pozitívumként jelenne meg az életükben” - mondta Szőke Judit.


Roma tehetségtábor

Oláh Gergő


Több lábon állni

A Polgár Alapítvány öt éve kezdte megkeresni a tehetséges roma gyerekeket, miután észrevették, hogy a 2008 óta működő Nemzeti Tehetség Program (NTP) nem igazán érzékeny az esélyegyenlőségi és kisebbségi helyzetekre. Az alapítványban akkor a fókusz főleg a sporton, a focin volt. Később kapcsolatokat keresve, a munkát más tehetségterületekre is kitágítva létrehozták a Roma Tehetségsegítő Tanácsot (RTT). 2011 óta végeznek például tehetségkutatást, és létrehozták a jelenleg több mint 200 gyerek adatait tartalmazó roma tehetség adatbázist . Kérdésünkre, hogy mit nevezhetünk „tehetségesnek” és hogyan emelik ki a gyerekeket, nem visszás-e mindez a kimaradtaknak, Szőke Judit azt mondta, jól tálalják a helyzetet. Nem ígérnek semmit. „Mikor elmegyünk egy településre, nagy közösségi rendezvényt csinálunk. Azt mondjuk, hogy aki szeretné, mutassa meg magát. Minden gyerek kap valamilyen visszajelzést. Tudják, hogy ha szerzünk pénzt, jelentkezünk. Elfogadják. Évek óta csináljuk, és még nem kaptunk fájdalmas telefont.”


Roma tehetségtábor


Szőke Judit

„Tehetségprogramnak hívjuk, de nem azért, mert azt gondoljuk, ez kell a cigányoknak. Azt gondoljuk, hogy ha már létezik Nemzeti Tehetség Program és mi kis alapítvány vagyunk, akkor úgy tudunk segíteni, ha a romáknak is van tehetségprogramjuk - mert itt van forrás. A közoktatást nem tudjuk megváltoztatni.”

Vannak gyerekek, akik lemorzsolódnak, de közülük is többeket elhívnak a táborba. Szőke Judit azt mondta, elfogadják, ha valaki nem akarja folytatni, de szeretnék, hogy a gyerekek több lábon álljanak. „Nekik gimnáziumba kell járni, jó, ha kitolódik a pályaválasztásuk és nem kell rögtön szakmát választani. Kevésbé vannak kapcsolataik, nem tudják, hova menjenek kollégiumba, melyik sulit válasszák.”


Roma tehetségtábor

Lakatos László


„Focizom a táborban, jelenleg a Diósgyőr csapatát erősítem” - mondta a 14 éves Lakatos Laci. Mint a programban mindenki, ő is havonta ír naplót: mi volt jó és rossz, milyen az iskola, hogyan mennek az edzések. A mentorával Miskolcon találkozik, ott lakik kollégiumban. „El szoktunk beszélgetni arról, hogy ment a játék, milyen érzés felhúzni magamra a címeres mezt, mit érzek akkor. Elmegyünk kajálni egyet, a koli előtt is beszélgetünk kicsit, aztán elköszönünk.” Heti kilenc edzésre Diósgyőrbe jár, haza Megyaszóra általában szombaton utazik. A programba két éve egy tanárán keresztül került be.

Felzárkóztatással elfoglalva

A Polgár Alapítvány programja több száz településen járt, több mint ezer gyereket értek el és közel kétszázat táborozni is el tudtak vinni. Mikor például „intellektuális tehetségeket” keresnek, magas romaarányú iskolákkal dolgoznak együtt. Szőke Judit azt mondta, gyakorlatilag csak szegregált iskolákkal találkoznak. „Nem a jól magaviseletű, jól tanuló cigány gyerekeket keressük - ezt általában nehezen hiszik el … Gyakran kapjuk azt a választ, hogy nálunk tehetséges gyerek nincs, a felzárkóztatással vagyunk elfoglalva. Van, ahol lassan elfogadják, hogy kettes magaviseletű, alulteljesítő gyereket is lehet ajánlani, ha valamiben átlagon felüli képességeket illetve érdeklődést mutatnak”. A terv az, hogy az adatbázisban szereplő srácoknak folyamatosan szakemberekkel segítsenek. 63 mentorral dolgoznak országszerte, akik havonta tízezer forintot kapnak. A gyakorlatilag tehát önkéntes munkatársak minden hónapban beszámolót írnak, képzésekre járnak. Most épp - 2013 tavaszától két évig - a Svájci-Magyar Ösztöndíjalappal 75 diákot tud támogatni a program, hetediktől tizenkettedik osztályosokig. A keretből a legtöbb gyerek laptopot is kap, de van, aki gitárt kért.


Roma tehetségtábor

Makula Barbara


„Engem az újságírás érdekel, ezért vagyok itt” - mondta a 17 éves Makula Barbara. Ő másodszorra volt a táborban. „Nyolcadikban búcsúbeszédet kellett írnunk és az nagyon tetszett az osztályfőnökömnek, a magyartanárom is mondta, hogy ezzel kellene foglalkoznom. Pályázott és sikerült, belevágtunk.” Mentorával gyakran találkozik és Facebookon is tartják a kapcsolatot másokkal, akik újságírók szeretnének lenni. „A szövegeket megnézi, véleményezi, szóval tök jó. Ahhoz képest, mikor tavaly voltam itt, érzem, milyen nagy különbség van az írások között.”

Nem cigányválogatott

Az első körben kiválasztott, sportoló gyerekek közben felnőttek, már nem csinálnak új tehetségkutatót. „Egy 17 éves focista akkor sikeres, ha az NB1-es utánpótlás csapat oszlopos tagja. A legtöbb gyerekünk ilyen… Most nem merünk új gyerekeket kutatni, találni, nehogy az legyen, hogy nem tudjuk elindítani számukra az ösztöndíjazást. Mi mélyen az integrációban hiszünk, nem kell cigányválogatott. Pedig, ha ezt tennénk, lenne TAO támogatás, de akkor sem. A gyerekeknek a nem cigány társaikkal együtt kell focizniuk és ott kell a helyüket megállni.”


Roma tehetségtábor

Szőke Judit


A tábor költségvetése összesen körülbelül két és fél millió forint volt, ebből 1 millió 400 ezret nyertek a Nemzeti Tehetség Programhoz beadott pályázatokkal (1 millió Ft-ot a RTT, 400 ezret a Roma Tehetségsegítő Közhasznú Egyesület nyert el, és volt olyan pályázat amit visszautasítottak). A maradék pénzt a magánalapítványként működő Polgár Alapítvány biztosítja, és sokan dolgoznak önkéntesként. Pár százezer forint magánadományokból érkezett be.


Szőke Judit

„Ha komolyan gondoljuk, hogy a kisebbségben élő, legalsóbb csoportból érkezők a társadalom minden szegmensében megjelenjenek - orvosok, jogászok, közgazdászok, művészek legyenek - akkor muszáj, hogy ilyen programok működjenek az országban. Jó lenne, ha civilbarát lenne a kormány és ránk bízna olyan dolgokat, amiket a nagy rendszerek nem tudnak kezelni.”

Roma tehetségtábor