Az infláció 2 százalék felett maradhat

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

A növekvő belső kereslet és a bérköltségek miatt ennél magasabb is lehet – mondják az elemzők.


Az inflációt lefelé húzza az egyes áruk, szolgáltatások – a baromfihús, a tojás, a nyers tej, az internet és vendéglátás – célzott áfa-csökkentése, ugyanakkor az üzemanyagárak, a növekvő belső kereslet és a bérköltségek növekedése emeli a fogyasztói árindexet. Az elemzők szerint az év hátralévő részében az infláció vélhetően 2 százalék körül mozog majd.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva pedig nem változtak. Az éves maginfláció 2,6 százalékosra emelkedett júliusban a júniusi 2,4 százalékról.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a júniusi mélypont után idén már nem várható 2 százalék alatti fogyasztói árindex. Mivel az inflációs és a maginflációs adatok is nagyjából összhangban vannak a Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzésével, a monetáris politikában a KSH keddi adatközlése nem hoz változást – véli Virovácz.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában szerint idén éves átlagban 2,3 százalékos infláció várható, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció ennél nagyobb mértékben is emelkedhet. Ezzel szemben a tartósan alacsony olajárak és az erősebb forint fékezheti az árak emelkedését.

A dohánytermékek jövedéki adójának júliusi emelésével, valamint a feldolgozott élelmiszerek drágulásával magyarázta az éves összevetésű infláció és maginfláció egyaránt 0,2 százalékpontos emelkedését az előző hónaphoz képest az MNB. A volatilisebb, azaz változékonyabb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak, és a keresletérzékeny termékek csaknem azonos mértékben hatottak az áremelkedés irányába – áll az elemzésben.

A maginfláció emelkedéséhez a piaci szolgáltatások és az alkohol árindexének változása is hozzájárult. Az infláció emelkedését tehát alapvetően a maginflációs tételek árának alakulása okozta – állapította a jegybanki elemzésben.

Júliusban a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek, amit az évszaknak megfelelően főként a belföldi üdülési szolgáltatások és biztosítások áremelkedése okozott.

A tartós iparcikkek ára lényegében nem változott, míg a nem tartós iparcikkek ára enyhén csökkent az előző hónaphoz képest. A ruházati cikkek árai csökkentek a nyári kiárusítások következtében. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja.