Az indiai kormány harcol a melegekért

Fotó: Europress/AFP/Manan Vatsyayana / Europress/AFP/Manan Vatsyayana

Az ugandai parlament elfogadta azt a törvényt, amellyel életfogytiglani börtönnel büntethetik a melegeket. Indiában viszont a kormány felülvizsgáltatná az őket sújtó bírósági döntést.


Az indiai kormány arra kérte a legfelsőbb bíróságot pénteken, hogy vizsgálja felül korábbi döntését, amellyel megerősítette a homoszexualitást büntető, a brit gyarmati időkből származó törvényt. Kapil Szibal indiai igazságügyi és törvényhozási miniszter reményét fejezte ki, hogy a testület eltörli a szóban forgó jogszabályt. "Reméljük, hogy megóvják a személyes döntésekhez való jogot" - mondta. A legfelsőbb bíróság előző héten elfogadott határozata szerint az a korábbi felsőbírósági döntés, amely az alapvető emberi jogok megsértésére hivatkozva 2009-ben eltörölte a törvényt, alkotmányellenes, mert erről csak a törvényhozás dönthet. Melegjogi aktivisták évek óta küzdenek jogaikért a mélyen vallásos, konzervatív indiai társadalomban. Most is fogadkoznak, hogy tovább fognak harcolni az 1860-ban született törvény eltörléséért, amely egészen pontosan a "természet rendjébe ütköző szexet" tiltja. A törvény értelmében akár tíz év börtönbüntetés is kiszabható homoszexualitásért.

Ugandában életfogytiglan jár

Közben az ugandai parlament pénteken elfogadta el a homoszexuálisok ellen irányuló törvénytervezetet, amelynek alapján a "sorozatos bűnelkövetők" akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak az afrikai országban. A javaslatot első alkalommal 2010-ben terjesztették az ugandai parlament elé, és az eredeti változat szerint halálbüntetést is kiszabhattak volna arra, akit homoszexualitás miatt bűnösnek találnak. A törvénytervezetet széles körben bírálta a nemzetközi közösség, Barack Obama amerikai elnök egyenesen "szégyenletesnek" nevezte. Bár a halálbüntetésre vonatkozó passzust eltávolították az eredeti szövegből, a pénteken elfogadott javaslat életfogytiglani börtönnel is sújthatja a "visszaesőket" A tervezetet előterjesztő képviselő azzal indokolta a szigorú szabályozást, hogy a nyugati melegeket el kell rettenteni attól, hogy "ugandai gyerekeket toborozzanak" életmódjuk átvételére.