Az import óvszereket is tiltólistára tenné az orosz kormány

-

Az orosz ipari-kereskedelmi tárca az óvszerekkel bővítené a külföldi orvosi műszerek és gyógyászati segédeszközök behozatali tiltólistáját. Az orvosok attól tartanak, hogy emiatt megnő a szexuális úton terjedő vírusos megbetegedések száma. Egy kormánytanácsadó szerint viszont a lépés nagyobb fegyelmezettségre késztetheti az embereket és jól jöhet a demográfiai problémák megoldásában is.


Az orosz kormánynak készült rendelet-tervezettel az állami és helyhatósági megrendelésekre vonatkozó, február 15-én elfogadott utasítást módosítanák. Ebben "egyes külföldön gyártott orvosi készítmények" Oroszországba való bevitelét korlátozzák.

A módosító javaslat szerint tilos lenne orosz állami és helyhatósági megrendelésre vásárolni külföldi röntgenkészülékeket, fogászati műszereket, mű-szívbillentyűket, defibrillátorokat, mankókat, ortopéd cipőket, kötszereket, tamponokat, az ultrahang-készülékeknél használatos latex óvszereket és a közforgalomban kapható kondomokat.

Orosz egészségügyi-szakmai körök arra figyelmeztetnek, hogy megnőhet a szexuális úton terjedő vírusos megbetegedések száma, mert az orosz kondomok minősége elmarad a külföldi termékekétől.

A hivatalos nyilvántartás szerint jelenleg több mint 933 ezer HIV-fertőzött van Oroszországban. Becslések szerint ez a szám év végére elérheti az egymilliót, négy-öt év múlva pedig megduplázódhat.

Gennagyij Onyiscsenko, az orosz kormányfő tanácsadója ugyanakkor úgy véli, hogy a korlátozás nagyobb fegyelmezettségre készteti az embereket szexuális partnereik megválasztásában. Ezen kívül "akár szolgálatot is tehet az orosz társadalomnak a demográfiai problémák megoldásában".