Az ígérgetést is túltolta Balog miniszter

Fotó: an elementary school of Hokuto c / AN ELEMENTARY SCHOOL VIA JIJI PR

-

Az iskolaigazgatóknak csak részleges jogaik lesznek.


Gyakorlatilag semmi nem valósult meg Balog Zoltán iskolaigazgatóknak tett ígéretéből – írja a Magyar Nemzet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője még júliusban beszélt arról: az igazgatónak kell lennie az igazi vezetőnek az iskolában.


Ehhez képest viszont a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Klebelsberg Központtá (KK) alakítása után is alig történik változás az iskolák, illetve az igazgatók hatáskörében. Ez Pölöskei Gábornénak, a Klik elnökének a tankerületekben tartott tanévnyitó értekezleteken elhangzó előadásából derül ki. Az azokon vetített prezentációból ugyanis látszik: az intézményeknek konkrétan semmilyen őket érintő feladatba nincsen elsődleges beleszólásuk.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, az iskolák költségvetését elsősorban a KK és a januártól működésbe lépő tankerületi központok fogják megtervezni, a munkáltatói jogkört főleg a tankerület fogja gyakorolni, és szintén itt döntenek majd a gazdálkodást vagy a személyügyi adminisztrációt érintő kérdésekben.

Az iskolaigazgatók szintén csak részlegesen gyakorolhatják munkáltatói jogkörüket. Bár a pedagógusok és egyéb dolgozók kinevezése, illetve jogviszonyuk megszüntetése csak az intézményvezető javaslatára történhet, ha ezzel nem ért egyet az adott tankerület igazgatója, akkor a tankerület tájékoztatja az esetről a KK elnökét, és az dönt a kinevezésről.