Az igazi nyárnak ezzel vége van

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Országos viharral és rengeteg esővel búcsúzott az augusztusi kánikula. Ha nem vigyázunk, ma még könnyen bőrig ázhatunk, a huszadikai tűzijátékok viszont nincsenek veszélyben. Ha mostanáig halogatta a vízparti nyaralást, nem biztos, hogy jól tette, a tikkasztó meleg ugyanis már nem tér vissza iskolakezdésig.


Ahogy az lenni szokott, heves zivatarokkal ért véget az augusztus elején kezdődött, rekordideig tartó rekkenő hőség. A vasárnap érkezett vihar országszerte számos helyen okozott károkat, a katasztrófavédelmet éjfélig mintegy kilencvenszer riasztották. Húsz lakóház megrongálódott, faágak szakadtak le, villámcsapások okoztak tüzeket, kempingeket öntött el a víz, több településen elment az áram.

Persze nem ritka, hogy egy hosszú, igen meleg periódusnak heves zivatarok vetnek véget, hiszen óriási energia jön létre a légkörben, ahogy a hideg léghullámok elérik a megrekedt, fülledt levegőt.

Vasárnap a Szigetet is elérte a dél felől érkező zivatartömb, nem sokkal tizenegy után pár perc alatt óriási mennyiségű eső zúdult a fesztiválozókra, majd ez még néhányszor megismétlődött az éjszaka folyamán.

Olvasónk, Rippel Erik képén szépen látszódnak a fesztivál tűzijátékának hátterében lecsapó villámok.A Bakonyban is egy villám okozott erdőtüzet szombat este. A tüzet elsőként észlelő Horváth Sándor így számolt be az esetről a Köpönyeg.hu-nak:


Épp a toronynál voltam, és a villámok cikázásában gyönyörködtem, mikor lenn, az erdőben, Nagyvázsony és Tótvázsony között egy fel-fellobbanó sárga fényre lettem figyelmes. Először autólámpára gondoltam, de nem változtatta a helyét. Lassan egy sötét gomoly is megjelent felette, mikor tudatosult bennem, hogy ez bizony tűz lesz!

Horvát Sándor a villám becsapódása után három perccel már riasztotta a tűzoltókat, de a közel 4 hektáron égő tüzet így is csak másnap délelőttre tudták eloltani.


Ennyivel nem úsztuk meg

A legfrissebb előrejelzések szerint hétfő délután dél felől több hullámban újabb nedves léghullámok érik el Magyarországot, és egyre többfelé fordulhat elő eső, zápor, zivatar. Helyenként igazi felhőszakadással is számolni kell, egy-egy hevesebb zivatarcellában rövid idő alatt akár 1 havi, 50 milliméternyi csapadék zúdulhat le. Főleg a dombságokban és a hegységekben villámárvizek is kialakulhatnak.

Kedden és szerdán az ország északkeleti részén továbbra is borult és esős idő lesz. Ezeken a tájakon egész nap várható kiadós mennyiségű eső, zápor, egy-egy zivatar, felhőszakadás, az ország többi részén azonban csak elszórtan fordulhat elő ilyesmi. A hőség sem tér vissza, 21 és 26 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, de a tartósan esős tájakon ennél még hűvösebb lehet.

Szerdára a megerősödő, helyenként viharossá fokozódó széllel még hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence térségébe, északkeleten 15 és 21 fok közé esik a hőmérséklet , máshol 22 és 27 fok közötti értékeket lehet majd mérni.


Tűzijáték, hosszú hétvége?

Augusztus 20-án gyakran lesz erősen felhős az ég, és szórványosan (délelőtt a Dunántúlon, délután főleg délen és keleten) valószínű eső, záporeső, de vihar előreláthatólag nem veszélyezteti a tűzijátékokat. A hőmérséklet tág határok, 16 és 25 fok között alakul, a tartósabban csapadékos észak-tiszántúli területeken lehet a hűvösebb. Péntektől vasárnapig általában már több órára kisüt a nap, csak elszórtan fordulhat elő zápor, mérsékelten meleg idő várható 25 fok körüli csúcsértékekkel.


Akkor ezzel vége is a nyárnak?

Ez azért túlzás, de komoly felmelegedés már nem lesz szeptember elejéig. Augusztus utolsó harmadában a hőmérséklet délutánonként általában 24 és 29 fok között alakul, ami azért nem olyan rossz, igaz, 26-ától 30-áig újabb esőkre is érdemes felkészülni.