Az igazi május 1.: kilenc letartóztatás Seattle-ben

-

Radikális antikapitalista tüntetők vegyültek a felvonulók közé, akik kirakatokat törtek be, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak.


Letartóztattak kilenc embert az Egyesült Államok északnyugati részén lévő Seattle városában, miután a május elsejei felvonulás zavargásokba fulladt. A munkások fizetésemeléséért és a bevándorlók jogaiért vonultak fel május elsején több amerikai városban, ám az Egyesült Államok északnyugati partvidékén fekvő Seattle-ben a demonstráció zavargásokba torkollott, a protestálók összecsaptak a könnygázgránátokat is bevető rendőrökkel.

Seattle belvárosában feketébe öltözött – de maszkot, álarcot nem viselő, és mintegy tucatnyi embert számláló – csoport vegyült a békésen felvonulók közé, és „Mi kormányozhatatlanok vagyunk” feliratú táblát emelt a magasba. A magukat antikapitalista tüntetőknek nevezők kirakatokat törtek be, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak. Három rendőr is megsebesült. A rendbontókat előállították, közülük hétfőn kilenc embert letartóztatásba helyeztek, és megindították az eljárást ellenük.

Az Egyesült Államokban nem jellemző a felvonulás vagy a majális május 1-jén. Utoljára 2006-ban voltak nagyszabású menetelések, abban az esztendőben született meg ugyanis a bevándorlást szigorító törvényjavaslat. Azóta a május elsejei hagyomány többnyire a bevándorlók és az őket támogatók rendezvényeire korlátozódott, felvonulások nélkül. Az idén azonban a békés összejövetelek helyett több, elsősorban kaliforniai városban felvonulást tartottak, nem egy helyütt Trump-ellenes jelszavakkal. A republikánusok elnökjelöltségének elnyerésére esélyes Donald Trump ugyanis kampányában az illegális bevándorlás leállítását és a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését helyezte kilátásba. Az általában néhány száz embert mozgósító felvonulások Seattle városát kivéve sehol nem torkolltak erőszakba.