Az igazi karácsonyról beszélt a 81 éves Ferenc pápa

Fotó: OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT

-

Jézus nélkül semmi nem marad a karácsonyból – mondta Ferenc pápa Advent harmadik vasárnapján a római Szent Péter téren. Az egyházfőt 81. születésnapján az egész világból felköszöntötték.


Ferenc pápa azt mondta: az igazi karácsony a gyermek Jézus születéséről szól, aki "szegényen és törékenyen megszületett közöttünk, hogy szeretetét adja nekünk". A katolikus egyházfő szerint "ez az igazi karácsony! Ha kivesszük belőle Jézust, mi marad karácsonyból?"

Ferenc pápa megáldotta a gyermek Jézusnak azokat a szobrocskáit, amelyeket a római plébániákat látogató gyerekek vittek magukkal a Vatikánba, majd a jászolokban helyeznek el.

A Szent Péter téren több tízezren hallgatták a pápa szavait, aki vasárnap töltötte be 81. évét, születésnapi tortáját az idén is a Vatikánváros közelében lévő római cukrászda készítette el. A cukrászati remekművet egy utcaművész, Maupal díszítette, aki Róma utcáin már több falrajzot alkotott, például Supermanként ábrázolva Ferenc pápát. A tortán Ferenc pápa fekete aktatáskájával a kezében látható, hátán pedig a kettészakított és összefércelt világ, amelyet a vállain cipel.

Ferenc pápa vatikáni lakhelyén, a Szent Márta-házban tölti születésnapját, amelyre az utóbbi években mindig római hajléktalanokat hívott meg, hogy velük ebédeljen.