Az igazi demokráciaünnep: India választ (infografika)

Fotó: Europress/Getty Images/Kevin Frayer / Europress/Getty Images/Kevin Frayer

-

Mekkora meló lehet 814 millió szavazópolgárt legálisan „leszavaztatni”? Hány párt indul az indiai választáson? És mégis miért tart mindez majdnem másfél hónapig? Cikkünkből kiderül!


Gondoljunk bele, milyen lehet Indiában, a világ legnagyobb demokráciájában egy országgyűlési választás, ahol a Lok Szabha nevű alsóház 543 képviselőjét választják meg. Több mint nyolcszázmillió szavazó – 18 évnél idősebb indiai – jogosult részt venni a voksoláson, a hatalmas logisztikai kihívás megoldása nemhiába tart egy hónapnál is tovább: április hatodikán kezdték, május 12-én ér majd véget az indiai választás. Lássuk a legfontosabb számokat!A logisztikai feladatot nehezíti, hogy a rossz infrastruktúra és az alacsony jövedelmek miatt emberek százmillióinak komoly szenvedést okoz az utazás, ezért India úgy döntött: senkinek sem kell két kilométernél többet gyalogolni, ha voksolni akar. Így például ismét megeshet, ami 2009-ben: egy-egy szavazókörben csak 1-2-3 ember szavazott. A választási rendszer az 1947-es függetlenné válás óta folyamatosan módosul, akkoriban még analfabéták milliói szavaztak tintába mártott ujjal, akár többször is. Később lemoshatatlan festékkel váltották a tintát, ma már elektronikus szavazógépekkel váltják ki az ósdi módszert – több mint egymillió szavazókörben. És hogy miért tart több mint egy hónapig a választás? Mert Indiában gyakori volt, hogy komplett szavazóköröket foglaltak el zsoldosok, akik aztán meghamisították vagy eltüntették a szavazólapokat. Most az a terv, hogy több fázisban tartják a voksolást az országban, így a biztonsági erőket mindig át lehet majd csoportosítani, hogy biztosíthassák a helyszíneket.


Április 17-e a választás legtöbb képviselői helyről döntő napja, 12 államban 121 mandátumról szavaznak. Olyan fontos államokban is csütörtökön döntenek, mint az északi, kettészakított Kasmír indiaiak által felügyelt része – ahol a voksolás ellen buzdítanak –, az indiai informatikai fellegvárnak tartott Bangalore, vagy a teatermesztésről híres Dardzsiling. Újítás továbbá a választási rendszerben, hogy a szavazógépeken megjelenik a NOTA-gomb is, amely a Non on the Above rövidítése, azaz van lehetőségük az indiai állampolgároknak arra, hogy kifejezzék: a kínálatból egyik párt sem tetszik nekik. Egyébként a választáson 370 párt indul, jelenleg a Lok Sabha 543 választott képviselője (+2 képviselőt kineveznek) húsz pártból vagy szervezetből került ki, emellett függetlenek is ülnek az indiai alsóházban. (Van felsőház is, a Radzsa Szabhába a föderális tagköztársaságok törvényhozó gyűlései választanak tagokat.)

-


A voksolás ugyanakkor két nagy koalíciós tömb között dől el: az egyiket a már 128 éves, főleg baloldali hagyományokat ápoló, de a nemzeti elemekkel is kacérkodó, Nehru- és Gandhi-örökséget ápoló Nemzeti Kongresszus Párt vezeti. A Kongresszus miniszterelnök-jelöltje Rahul Gandhi, a pártvezér Sonia Gandhi 43 éves fia. A másik koalícióvezető erő a hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt), amelynek vezetője a Gudzsarát államot kormányzó Narendra Modi. A két pártot és vezetőiket következő indiai választásról szóló cikkünkben mutatjuk be.