Az Igazi csíki sör gyártója a bíróságon lenyomta a Heinekent

Forrás: facebook.com/csikisormanufaktura

-

A romániai suceavai táblabíróság szerdán jogerős ítéletben utasította el a Heineken Románia keresetét, megállapítva, hogy jogosan nevezi az Igazi csíki sörnek a termékét a székelyföldi Lixid Project Kft. Uniós szinten viszont még nem ért véget a jogvita.


A bíróság megalapozatlannak találta a Heineken érveit abban a perben, amelyet a multinacionális cég indított szellemi tulajdona vélt elsajátítása miatt a csíki sörgyártó ellen.A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet.

A Heineken Románia szellemi tulajdona megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott sörének nevéhez.

A felperes a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá - a kártérítés reményében - egy garanciaalap létrehozását kérte. A keresetet alapfokon a Hargita megyei törvényszék, másodfokon pedig a táblabíróság utasította el. Az észak-romániai bíróságra a felperes kérésére helyezték át a pert. A Heineken ugyanis úgy ítélte meg, hogy Székelyföldön ellenséges légkörben kell pereskednie. Szerinte az alperes székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

A multinacionális cég többek között azzal váltott ki ellenérzéseket a székelyföldi magyarságból, hogy bírósági keresetében az "úgynevezett Székelyföldön" - ez a román média és politikusok által gyakran használt kifejezés, amely tagadja a Székelyföld földrajzi egység létét - tevékenykedő helyi termelőként mutatja be a beperelt céget, és annak tulajdonosát, Lénárd Andrást.


Még nincs teljesen vége

A Krónika című erdélyi lap Hajdu Gábortól, a Csíki Sör Manufaktúra védőügyvédjétől ugyanakkor megtudta, hogy a Heineken által kirobbantott konfliktus ezzel még nem zárult le, a társaság ugyanis más fronton is támadja a székelyföldi céget.

Panasszal fordult például az Európai Unió szakosított intézményeként a spanyolországi Alicantéban működő Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) is, annak megállapítására kérve a valamennyi tagállamra kiterjedő közösségi védjegyek, formatervezési minták lajstromozását végző hivatalt, hogy az Igazi Csíki Sör tulajdonképpen a Ciuc Premium hamisított változata.