Az igazi csapatépítés – Trash Talk

Fotó: Getty Images / Bruce Bennett

HÁTTÉR

Az amerikai major ligákban nagyon kemény feltételeknek kell megfelelnie egy-egy új franchise-nak. Az egy dolog, hogy olyan várost kell választani, ahol pénzügyileg életképes lehet a klub, de még a harmatgyenge keret építésére alkalmas expansion draft szabályainak is meg kell felelni. A csütörtöki Trash Talkban új franchise-ok alakulnak.


TRASH TALK

Sport1 HD, 18:30 / Bencsics, Szaniszló, Szuper, Tőrös

Minden ligában beszélnek róla, hogy valamikor új franchise-ok jöhetnek létre. Az NFL esetében Los Angeles kerül gyakran szóba (ugye mindenki tudja, hogy Ari Gold a Törtetőkben nagyon dolgozik ezen), Seattle a Supersonics Oklahoma Citybe költöztetése óta vissza akarja kapni NBA-csapatát, de az NHL kapcsán is megemlítik néha több kanadai és amerikai várossal együtt. Amerika játszótere, Las Vegas pedig mindent akar... Érdemes tehát erről beszélni, és a Trash Talkban meg is teszik ezt a szakértők.

A piac tökéletes felmérése, a szerződések aláírása után jön a stáb General Managerrel, edzővel együtt, majd a keret kialakítása. Az expansion draft szabályai pontosan azt teszik lehetővé, hogy az első egy-két évnyi pofozógép szerep után legyen esély a fejlődésre, ugyanis azokból válogathat csak az új csapat, akik a többieknek nem kellenek. Általában a sérült, korosodó, túlfizetett, problémás vagy lassan fejlődő atléták nem lesznek védettek, így közöttük kell csiszolatlan gyémántokat keresni, ami azért komoly kihívás.Nézzük meg, a három liga legutóbbi bővítése után mire voltak képesek az „újoncok”, és mennyi idő kellett a megerősödéshez:

  • Az NBA-ben 2004-ben indult utoljára új franchise, a Charlotte Bobcats, ami azóta újra felvette a korábban már nagyon jól csengő Charlotte Hornets nevet (a Charlotte-i kosárlabda története egyébként önmagában is érdekes sztori, Michael Jordannek is van hozzá köze, az év újoncával (Emeka Okafor) is csak 18 győzelemre voltak képesek, 2010-ben jutottak először a rájátszásba.
  • Az NFL küzdelmeibe 2002-ben kapcsolódott be a Houston Texans, amely 4-12-es mérleggel zárt, és csak 10. szezonjában mutatkozott be a playoffban.
  • Az NHL 2000-ben két új franchise-nak is megadta az indulás jogát, ám sem a Columbus Blue Jackets, sem a Minnesota Wild nem váltotta meg első évében a világot, de míg a Wild már 2003-ban konferenciadöntőt játszott, a Blue Jackets 2009-ben tudta csak beverekedni magát konferenciája legjobb nyolc csapat közé.

A forgatókönyv tehát más és más csapatonként, de az biztos, hogy jó választás, kemény munka, türelem és ésszerű stratégia kell egy jó csapat építéséhez.

A Sport1-en csütörtökön 18.30-kor fény derül rá, hogy a Trash Talk csapatából Szaniszló Csaba, Bencsics Márk, Szuper Levente és Tőrös Balázs tulajként hol fektetne be, és milyen stratégiát követne az építkezésben.