Az idei CeBIT kiállításon 21 magyar cég mutatkozik be

Forrás: Facebook.com/CeBit

-

Az idei hannoveri CeBIT kiállításon 21 magyar cég mutatkozik be, mintegy megelőlegezve azt a törekvést, hogy Magyarország a jövőben Európa legnagyobb digitális szakkiállításának partnerországa lehessen.


A magyar pavilon kreatív koncepcióját kidolgozó Design Terminál szerint a sikeres megjelenés befektetőket hozhat a tudás- és technológiaigényes iparágakba, segítheti a magyar cégek nemzetközi terjeszkedését és erősítheti a magyar-német gazdasági kapcsolatokat.

A Design Terminál közölte azt is, hogy a magyar kiállítókat állami cégek, intézmények és civil szervezetek, magyar és külföldi tulajdonú vállalatok összefogása segíti. A különleges magyar megjelenést a Digitális Jólét Program koordinálja, a kiállítótér koncepcióját a riói olimpián fölállított Magyar Ház alkotói dolgozták ki. (Mint emlékezetes, a sportolókból, városvezetőkből és szakértőkből álló nemzetközi zsűri a Magyar Házat választotta meg a riói olimpia legjobb látogatóközpontjának.)

A DT tájékoztatása szerint a 400 négyzetméteres magyar pavilon – nevének megfelelően („Hungary – Home for Innovation”) – a jövő mindennapjainak magyar fejlesztéseit egy elképzelt otthon tereiben mutatja be, ahol a látogatók működés közben próbálhatják ki azokat.

A kiállító cégek többek között többek között olyan területeken kínálnak megoldásokat, mint az interaktív vásárlás, az adatfeldolgozás, a készpénzmentes fizetési rendszer, az útvonaltervezés, az autóflotta-kezelés, az innovatív világítás vagy az ipari formatervezés, de bemutatják többek között a Mercedes Magyarországon gyártott CLA-modelljét, illetve a 35 milliárd forintból megépülő, önvezető autók számára is alkalmas zalaegerszegi tesztpályát is.

A magyar pavilon gyerekszobájában oktatási és játékos bemutatók lesznek, a konyhában automatizált otthoni sörfőzést, a nappaliban pedig elektronikus könyvkiadást kínáló startup cégek kapnak helyet – árulta el a kreatív koncepciót kidolgozó csapat vezetője, Vaskó Renáta. Hozzátette: az egyik kiállítónak köszönhetően erre a célra kialakított chatbot (beszélgető robot) segíti a látogatókat a magyar pavilonban.

A DT tájékoztatása szerint Magyarország a jövőben szeretne a CeBIT partnerországa lenni és ezáltal témát adni, valamint részt venni a rendezvény előkészületeiben.

A CeBIT idei kiállítását március 20-24. között rendezik Hannoverben. Az 1970-ben alapított nemzetközi digitális expón tavaly több mint 300 ezren vettek részt. A rendezvény idei partnerországa Japán, kiemelt témája az önvezető autózás lesz.