Az FBI szerint terrortámadás volt a floridai lövöldözés - 50 halott

Fotó: Getty Images / Gerardo Mora

-

Több mint 50 halottja van az orlandói merényletnek. Vizsgálják, hogy a támadónak Omar Mateennak voltak-e kapcsolatai szélsőséges iszlamista csoportokkal. Nem csak vaktában lövöldözött, túszait módszeresen végezte ki. A sebesültek közül többen még életveszélyben vannak.


Az FBI szerint az orlandói bár elleni támadás "jól szervezett és jól előkészített" volt. Egyelőre vizsgálják, hogy merénylőnek milyen háttere lehetett - mondta Ron Hopper. Az FBI regionális irodájának munkatársa szerint vannak adatok arról, hogy a lövöldöző férfi kapcsolatban állhatott dzsihadista terrorista csoportokkal. "De ezt egyelőre még nem mondhatjuk ki határozottan, minden lehetőséget vizsgálunk." A támadó Omar Mateen volt - írja a BBC. A 29 éves férfi nem szerepelt a terrorizmussal gyanúsítható személyek listáján, a helyszínre pedig pisztollyal és gépkarabéllyal érkezett.

Az ismert melegbár, a Pulse Club elleni támadást az FBI terrorakcióként kezeli. Hasonlóan nyilatkozott Jerry Demings, a megyei seriff is. A támadó nem helyi volt, és még csak nem is floridai, bár személyazonosságát még nem állapították meg.

Az orlandói rendőrség szerint több mint 50 halálos áldozata van a lövöldözésnek, és legalább 53 sebesültje. Közülük sokan életveszélyes állapotban vannak - mondta a polgármester, Buddy Dyer. A legtöbb sebesültet a közeli kórházi központba szállították, az ismerősök és a rokonok is csak igazoltatás után mehetnek be az épületbe.

Amikor a merénylő lövöldözni kezdett, a szórakozóhelyen szolgálatot teljesítő rendőr azonnal használta a fegyverét, de nem sikerült leterítenie a férfit. A támadó a tűzharc után elkezdte kivégezni a túszokat. A rendőrségi kommandó reggel ötkor lépett közbe, és hat óra előtt pár perccel jelentette, hogy a merénylőt agyonlőtték. A lövöldöző egy rendőrt is eltalált - őt a kevlarból készült sisakja mentette meg - írta a Twitteren az orlandói rendőrség. A szétlőtt sisakról egy fotót is közzétettek.
Megszólalt az apa

A kommandósok körülbelül 30 embert menekítettek ki a klubból.

Az NBC azt állítja, hogy beszélt a támadó apjával, aki azt mondta, nem tudták, mire készül a fiuk, és őket is annyira sokkolta az eset, mint az egész országot. “Ennek semmi köze a valláshoz” - mondta Omar apja. Szerinte a fia “nagyon dühös lett”, amikor néhány hónapja Miamiban két férfit látott csókolózni.


Rendkívüli állapot

A politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált. "Szörnyű lövöldözés Orlandóban. A rendőrség lehetséges terrorizmus ügyében nyomoz. Sok a halott és a sebesült" - írta Trump. Neil Combee, Florida állam törvényhozásának képviselője "radikális iszlám terroristák támadásáról" írt bejegyzésében.

A floridai kormányzó és az orlandói polgármester is rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A kórházak önkéntes véradókat keresnek - jelentette a helyi média. Azt kérték az önkéntesektől, hogy ne a kórházakba, hanem a vérbankokba menjenek.


Szívszorító nap

Eleget tudunk ahhoz, hogy elmondhassuk: ez terror- és gyűlöletcselekmény - mondta Barack Obama. Az amerikai elnök szerint ez szívszorító nap a meleg, biszexuális és transzneműek (LGBT) közösségének. Obama szerint egyelőre nem lehet egyértelműen megítélni a támadó indítékait.