Az FBI nem vette észre, hogy tolmácsuk egy terrorista felesége lett

Fotó: DPA / Di Matti

-

Az FBI egyik fordítója titokban férjhez ment a terroristához, aki után nyomoznia kellett, és figyelmeztette, hogy a nyomában vannak. Az ügynökség addig nem vette észre, míg be nem ismerte tettét. Visszatérése után börtönbüntetésre ítélték.


A 38 éves Daniela Greene, az FBI fordítója azt a feladatot kapta, hogy nyomozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik embere után. Greene 2014-ben Szíriába utazott, férjhez ment a terroristához, és rögtön figyelmeztette is, hogy figyelik.

Greene egy hónapig élt a férfival, majd rájött, hogy hibát követett el. Újabb egy hónapjába telt, mire kiszabadult az Iszlám Állam által ellenőrzött területről, és visszatért az USA-ba, ahol beismerő vallomást tett. Letartóztatták, 2 év börtönbüntetésre ítélték, 2016 óta van szabadlábon.

Greene az egykori Csehszlovákiában született, és 2011 óta dolgozott az FBI-nál. Denis Cuspert német származású dzsihadistát kellett figyelnie. Cuspert ismert rapperből lett terrorista, és az egyik fő feladata a terrorszervezetben az internetes toborzás volt.


Denis Cuspert középen


A szakértők szerint a történet érzékelteti az FBI nemzetbiztonsági hiányosságait, miközben az ügynökség egyik feladata éppen az, hogy leleplezze az Iszlám Állam Egyesült Államokban élő szimpatizánsait. Az ügy egyes részletei a CNN filmjéből sem derültek ki, mert a bíróság, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva, titoktartást rendelt el. Az FBI közleményében azt írta, hogy "a Greene-ügy felgöngyölítésére több lépésben és több területen került sor, és ennek során csökkent az FBI biztonsági sebezhetősége".


Denis Cuspert még rapperként


Az igazságügyi minisztérium szerint Daniela Greene büntetése "arányos volt a hasonló bűncselekmények esetében kiszabott büntetésekkel". A CNN szerint azonban ez nem így van: korábban már azért is komoly börtönbüntetést szabtak ki, ha valaki Szíriába utazott és megpróbált kapcsolatba lépni az Iszlám Állammal. Az elmúlt években tucatnyi amerikait ítéltek el ezért, átlagosan 13 és fél évi börtönbüntetésre.