Az FBI is figyelte az szélsőbaloldali csoportokat

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

Trump retorikája már mindkét oldal erőszakos szélsőségeit mozgósította.


A belbiztonsági minisztérium és az FBI 2016 óta figyelmezteti a Fehér Házat az anarchista és az úgynevezett antifa tüntetések veszélyeire – írja a Politico. A lap a belbiztonsági minisztérium és az FBI dokumentumai alapján azt írja, a szélsőbaloldali és antifasiszta tüntetéseket olyan veszélyesnek ítélték, hogy "belföldi terrorista erőszak" címén gyűjtötték az adatokat. Úgy vélték, hogy az "anarchista szélsőségesség" tehető felelőssé a nagygyűléseken és nyilvános rendezvényeken elharapódzó erőszakért. Ezek a csoportok voltak a felelősek rendőrök, kormányzati és politikai intézmények elleni támadásokért, valamint a "kapitalista rendszer szimbólumainak tartott fajgyűlölet, társadalmi igazságtalanság és fasizmus" elleni erőszakos fellépésekért.

A tavalyi elnökválasztás után a szélsőbaloldali csoportok újabb célpontokat találtak maguknak a republikánusokban, a fehér fajgyűlölőkben és a nacionalistákban, azaz Donald Trump támogatóiban.

A bizalmas dokumentumok megerősítik Trump Charlottesville-i zavargások után elmondott álláspontját. A virginiai városban az amerikai polgárháború déli főparancsnokát, Robert Lee tábornokot mintázó szobor védelmében vonultak fel tüntetők, köztük fehér fajgyűlölők is. Megjelentek az ellentüntetők is, és a két csoport összecsapott. Trump a halálos áldozattal járó zavargások után mindkét tábort felelőssé tette. A Politicónak nyilatkozó rendőrök szerint azonban az eszkalálódáshoz nagyban hozzájárult Trump gyújtó hangú retorikája is.

A lap szerint mindkét oldal szélsőségesei arra használják fel az erőszakos összecsapásokat, hogy tagokat és híveket toborozzanak, pénzt gyűjtsenek akcióikhoz és még több erőszakos akcióval fenyegessenek. Ez történt már Charlottesville előtt is, például Texasban, Kaliforniában, Oregonban. Austinban például felfegyverkezett "antifa" tüntetők támadták meg Donald Trump támogatóit és híveit.

Brian Levin New York-i rendőr szerint mind a rasszisták, mind az antifák egyre gyakrabban jelennek meg fegyverekkel, és az összecsapásokról azonnal beszámolnak az interneten, így a tüntetésbe bekapcsolódók száma gyarapszik.

A belbiztonsági minisztérium és az FBI nem kommentálta a cikket.