Az FBI előre szólt az el-Bakraoui testvérekről, de a hollandoknak

-

Az amerikaiak információkat szolgáltattak a brüsszeli terrortámadás két elkövetőjéről. Az nem világos, hogy ez eljutott-e Belgiumba is. A holland igazságügyi miniszter szerint igen, a belga rendőrfőnök szerint nem.


Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hat nappal a múlt heti brüsszeli robbantások előtt információkat adott át a holland hatóságoknak az el-Bakraoui fivérekről, akik részt vettek az öngyilkos merényletekben – közölte kedden Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter. A hágai törvényhozás alsóháza előtt azt mondta: az FBI március 16-án tájékoztatta a holland szerveket Ibrahim és Khalid el-Bakraoui bűnözői és szélsőséges múltjáról. A miniszter szerint a holland hatóságok másnap, március 17-én közvetlenül felvették a kapcsolatot a belga társszervekkel.

Claude Fontaine, a belga szövetségi rendőrség vezetője később azt közölte, hogy Ard van der Steur állításával ellentétben nem kaptak semmilyen információt a holland szervektől az el-Bakraoui testvérekről.

Ibrahim el-Bakraoui március 22-én robbantotta fel magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, míg testvére, Khalid nem sokkal később a metróban követett el öngyilkos merényletet az uniós intézmények közelében.