Az év szava Amerikában az „-izmus”

-

Még hogy vége van az ideológiák korának! Az amerikaiak legalábbis csupa -izmusra kerestek a legnagyobb szótárkiadónál. És ha nem -izmus, akkor is egy politikai kérdés határozta meg a kereséseket leginkább.


A Merriam-Webster, az Egyesült Államok vezető szótárkiadója minden évben megnevezi a év legfontosabb szavát, de 2015-re azonban nem egy szót, hanem egy utótagot hoztak ki győztesnek: az angol –ism végződést, aminek magyar megfelelője az –izmus. Ennek oka, hogy a legtöbb, a szűkített listájukon szereplő szó ezzel az ideológiára, eszmére utaló utótaggal végződött.

Az év szavát ugyanis az alapján választják ki, hogy mire keresnek rá sokan a cég online felületén, a Merriam-Webster.com oldalon, illetve mely szavak iránt nő évről évre az érdeklődés. Ez alapján meglepetésre a legelőkelőbb helyen végzett a szocializmus, de a listán szerepelnek még a fasizmus, terrorizmus, rasszizmus, a feminizmus, a kommunizmus és a kapitalizmus szavak is.

A nem –izmus végződésű szavak közül nagy számban kerestek 2015-ben az angol marriage, vagyis házasság szóra, ami akkor tetőzött, mikor a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az azonos nemű pároknak is joguk van házasságot kötni. A másik sokat keresett szó a minion volt (ami eredetileg, franciául nem egy süteményt, hanem szolgát, kegyencet jelent). Ennek oka A minyonok című animációs film bemutatója volt.