Az év leglátványosabb csillaghullása várható ma

Fotó: Philip Chee CC-BY / Philip Chee CC-BY

A rossz idő miatt lemaradhatunk az év legnagyobb meteorzáporáról. A Thatcher-üstökös törmelékén minden év áprilisában halad át a Föld.


Ma éjszaka van a Lyrida meteorraj maximuma. Ha addigra kitisztul az ég, akkor a leglátványosabb tűzgömböket lehet megfigyelni bárhol, ahol kevés a fényszennyezés. Ha nem tisztul ki, akkor sörrel a kézben a monitor előtt lehet nézni a NASA online streamjét Alabamából. Egyelőre azonban ott is be van borulva, de egy amerikai szürke ég azért egészen más, mint egy magyar. Ha a borultság nem lenne elég baj, a fogyó telihold erős fénye is rontaná az észlelési esélyeinket. A meteorraj maximumáról lemaradóknak sem kell aggódniuk, a rajt körülbelül április 25-ig lehet látni. A helyzet rádasul nem teljesen reménytelen. Az Időkép.hu felhőtérképe szerint legalább három olyan terület van az országban, ahol látszik az ég. Szabolcs, Fejér, Heves és Tolna megyékre lehet irigykedni.


Valódi, hamisítatlan amerikai sötétMik azok a Lyridák?

A most (nem) látott meteorraj a Thatcher-üstökös pályáját követi. Az üstökös maga utoljára 1861-ben járt a környékünkön, legközelebb pedig 2280 körül lesz látható. A meteorrajjal viszont évente találkozunk, ráadásul ez a tavasz első érdekes csillagászati jelensége.