Az eurót is megtartaná Marine Le Pen

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

A frankot is használnák, de a közös valuta is megmaradna. Az elnökjelölt magyarázkodik.


Hat nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt Marine Le Pen és a Nemzeti Front vezetői tagadják, hogy ellentmondás lenne az euróról korábban hangoztatott álláspontjuk és a két forduló között kötött kormányzati megállapodásuk között.

„Egy év múlva nagy valószínűséggel frankban fogják fizetni a franciák a baguette-et, mégpedig új frankban, nem a régiben, hanem új nemzeti valutában" – mondta Florian Philippot, a Nemzeti Front alelnöke.

Szerinte a franciáknak nem kell kételkedniük abban, hogy Le Pen megválasztása esetén tárgyalásokat kezdeményez Franciaország európai partnereivel az EU-ból és az eurózónából való kilépéséről, és "hat, hét vagy nyolc hónappal később lesz egy referendum azért, hogy a franciák véleményt mondjanak a megállapodásról".

Le Pen választási koalíciót kötött Nicolas Dupont-Aignannal, egy kisebb szuverenista párt elnökével, és a hatpontos kormányzati megállapodás kimondja, hogy már nem tekinti elengedhetetlennek a gazdaságpolitikához Franciaország kivezetését az eurózónából.

A Nemzeti Front választási programjának ez az alappillére váltotta ki a legnagyobb ellenérzést a választókból, a nemzeti valutához való visszatérést ugyanis a felmérések szerint a franciák 78 százaléka elutasítja.

Le Pen is arról beszélt vasárnap, hogy Franciaország visszakapja "a nemzeti valutáját", ha megválasztják elnöknek. Az új frank a mindennapos vásárlásokban kapna helyet, de a nagyvállalatok továbbra is eurót használnának "a nemzetközi kereskedelemben".

„Már elég régóta szorgalmazom a közös valuta átalakítását nemzeti valutává. Következésképpen, nincs semmilyen ellentmondás" – mondta Le Pen, aki azt gondolja, hogy "tökéletesen megtartható az euró közös valutaként". Szombaton Le Pen arról beszélt, hogy a káosz elkerülése érdekében legalább egy-másfél évig egyeztetne az euró kivezetéséről.

Marion Maréchal-Le Pen nemzetgyűlési képviselő, az elnökjelölt unokahúga szerint nagynénje „álláspontja egyáltalán nem változott". A képviselő szerint Le Pen "semmit nem tesz a franciák nélkül", azaz "erről a nagy társadalmi vitáról is konzultálni fog velük", ha megválasztják elnöknek.