Az Europol szerint Európában készül támadásra az Iszlám Állam

-

A szélsőséges iszlamista szervezet képessé vált arra, hogy nagyszabású támadásokat hajtson végre Európában, és a párizsihoz hasonló terrorcselekményekre készül – figyelmeztetett az európai rendőri együttműködési szervezet, az Europol vezetője.


Az Europol friss helyzetértékelése szerint az Iszlám Állam új harci képességekre tett szert. Elsősorban úgynevezett Mumbai-stílusú támadásokra kell készülni, amelyek „könnyű célpontok” ellen irányulnak. A szakértők úgy gondolják, hogy a novemberi párizsi merényletek és az orosz utasszállító októberi felrobbantása is azt jelzi, hogy az Iszlám Állam stratégiája kezd globálissá válni.

Rob Wainwright, az Europol vezetője bejelentette, hogy Hágában megkezdi működését az ügynökség európai terrorizmusellenes központja (ECTC), amelynek fő feladata a tagállami hatóságok közötti együttműködés fokozása lesz. Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos ennek kapcsán kijelentette, az ECTC fontos stratégiai eszköz az unió számára, hogy hatékonyabbá tegyék a terrorizmus elleni küzdelmet.