Az Európai Szocialisták elnöke kritizálta a magyar kormányt

Fotó: MTI / Kovács Attila

-


Újraválasztották az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnökévé Szergej Sztanisev bolgár politikust a szervezet budapesti tisztújító kongresszusán pénteken. Kihívója, a spanyol Enrique Barón Crespo visszalépett a jelöltségtől.

Szergej Sztanisev a megválasztása utáni sajtótájékoztatón azt mondta, a problémák megoldásának nem az a módja, hogy a bevándorlókat bűnbakoknak kiáltják ki, vagy a halálbüntetés bevezetéséről beszélnek. Szerinte nem fogadhatják el azt folyamatot, amelyet a Fidesz indított el, és amely meg akarja szabadítani Magyarországot az európai értékektől.

A PES-elnök beszélt arról is, hogy miközben 300 millió forintot költött a kormány a bevándorlókkal kapcsolatos kampányra, mintegy 500 ezer magyar hagyta el az országot, mert nem volt munkája. Szerinte Európa nem válhat erőddé, és azt kell szem előtt tartania, hogyan tudja a menekültek életét megmenteni. Elmondta, azért tartja a PES Budapesten a kongresszusát, mert tiszteli Magyarországot, és szeretnék, ha az ország továbbra is az európai értékeket követné.

A volt bolgár miniszterelnök nagy kihívásként értékelte, hogy nehéz időkben vezeti az európai szocialistákat, és célként jelölte meg a 2019-es EP-választás megnyerését.