Az Európai Parlament is '56-ra emlékszik.

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a testület szerdai strasbourgi plenáris ülésén megemlékezett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójáról.


A német szociáldemokrata politikus a szerdai ülést megnyitó felszólalásában arról beszélt, hogy mintegy hatvan évvel ezelőtt kezdődött Magyarországon egy heteken keresztül tartó, rengeteg áldozattal járó felkelés „a brutális és elnyomó idegen hatalom diktatúrája ellen”.

Hangsúlyozta, a szovjet megszállók elleni szabadságharc nem felejthető el, „a példa, amit a magyarok 1956-ban nyújtottak, bátorítás volt sokak számára, nemcsak Magyarországon, hanem a Varsói Szerződés más országaiban is”.

Az 1956-os forradalom megmutatta, hogy fel lehet kelni a megszállók ellen. Nem ez volt az első, azonban ez volt az egyik legfontosabb a hasonló felkelések sorában – tette hozzá.

Mint mondta, „a felkelést az emberek azon vágya tüzelte, hogy ismét csatlakozzanak az európai családhoz”. A szabadságért folytatott harc mindig is egy Európáért folytatott küzdelem volt a kontinens keleti részén – fogalmazott Schulz.

Az uniós parlament elnöke kijelentette, bár évtizedekkel később, de végül sikerrel járt a magyarok szabadságharca, „a határnyitás bátorsága elképzelhetetlen lett volna 1956 nélkül”.

Martin Schulz szerint az Európai Parlamentnek feladata, hogy szolidaritást vállaljon Magyarországgal. Nem szabad elfelejteni, hogy a szovjetek ellen harcolók közül sokaknak el kellett menekülniük, és befogadásra találtak más országokban – tette hozzá.