Az Európai Néppárt is kérdőre vonná a bizottságot Magyarország miatt

-

Egyelőre nem indul szankció Magyarország ellen, az Európai Bizottság viszont kap egy kérdést arról, miért nem vizsgálta a kormány lépéseit.


Az Európai Parlament liberális frakciója nem tudta megszerezni a többség támogatását, ezért a magyar kormány elleni szankciós eljárás megindítása egyelőre nem kerül napirendre az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában – írja a Népszabadság. Csak a Zöldek támogatták, hogy induljon vizsgálat annak kiderítésére, fennáll-e az alapvető jogok súlyos megsértésének a veszélye Magyarországon.


A szocialisták ezt nem támogatták, javaslatukra viszont az állampolgári jogi bizottság úgy döntött, kérdőre vonják az Európai bizottságot, miért nem vizsgálta a magyar kormány alapvető jogokat érintő tevékenységét. A lap úgy tudja, a szocialisták kompromisszumos javaslatát a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is támogatta. A szavazati jog megvonását is eredményező szankciós eljárás még a lehetőségek között van.

Rogán Antal fideszes politikus korábban azt vizionálta, a liberálisok ki akarják záratni Magyarországot az EU-ból, de ilyen lehetőség nincs.


Forrásaink szerint a „nukleáris opció", vagyis akár a szavazati jog megvonását is eredményező szankciós eljárás továbbra is a lehetőségek között van. Úgy tudjuk, hogy a szocialisták kompromisszumos javaslatát a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselője is támogatta.