Az európai katonáknak nem lesz egyforma egyenruhájuk

-

London ellenzi a közös EU-hadsereg létrehozását. Szerintük az aláásná a NATO-t.


Az európai védelem megerősítése nem jelent egyet az európai hadsereg létrehozásával – mondta Federica Mogherini. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerinte hatékonyabbá kell tenni a tagországok közötti és a NATO-val való együttműködést. Mogherini az uniós tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján vesz részt Pozsonyban. A találkozón – amelyen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is jelen volt – az EU globális kül- és védelempolitikai stratégiájáról és a kiberbiztonságról is tárgyaltak.

A találkozón Michael Fallon brit védelmi miniszter ismét egyértelművé tette: London ellenezni fog minden, EU-hadsereg vagy uniós NATO-főhadiszállás létrehozására irányuló kezdeményezést, amely aláásná a NATO-t. Az elképzelés Fallon szerint sem élvez többségi támogatottságot az EU-n belül: „Egyetértünk azzal, hogy Európának több erőfeszítést kell tennie, mert terrorizmussal és migrációval szembesül, de rossz döntés lenne egyszerűen megkettőzni és aláásni a NATO-t” – mondta Fallon. Szerinte Nagy-Britannia az unióból való kilépése után is – NATO-tagországként – hozzájárul az európai védelem megerősítéséhez.

Ursula von der Leyen német és Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter is azt mondta: nem létezik közös európai hadsereg létrehozására irányuló terv, legalábbis olyan elképzelés, hogy egyforma egyenruhát viselő európai katonák legyenek a kontinensen.