Az Európai Bizottság alelnöke eltörölné a roamingdíjakat

-

Kemény bírálata Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke az uniós tagállamok kormányai által elfogadott álláspontot, amely nem szüntetné meg év végétől a külföldi, unión belüli mobiltelefonálásért fizetendő roamingdíjakat. „Ez egy vicc" - mondta, hozzátéve, hogy a roamingdíjakat teljesen és gyorsan el kell törölni.


Az Európai Bizottság szerdán tart majd vitát a digitális egységes piac létrehozásáról, Ansip pedig a European Voice uniós ügyekkel foglalkozó hetilap rendezvényén arra az álláspontra helyezkedett, hogy közvetlen kapcsolat van a digitális szektor és a távközlési ágazat között.


A volt észt kormányfő örömének adott hangot, hogy elindulhatnak végre az egyeztetések a két társjogalkotó, a tagállamok kormányait tömörítő tanács és a közvetlenül választott Európai Parlament között. Ansip szerint ugyanakkor a tárgyalások jóval mélyebbről indulnak annál, mint a bizottság remélte.

„A bizottság álláspontja világos. A lehető leghamarabb el kell törölni a roamingdíjakat. Erős netsemlegességi szabályokra van szükség, és szorosabb koordinációra a frekvenciák terén" - szögezte le Ansip.

Ezzel szemben a tagállamok a roamingdíjak teljes eltörlése helyett a hónap elején abban állapodtak meg, hogy a szolgáltatóknak egy később meghatározandó keretig kellene ingyenessé tenniük az EU-n belüli barangolást – annak kimerülése után viszont továbbra is felszámolhatnának roamingdíjat. Ez az összeg viszont legfeljebb annyi lehet, mint, amennyit ők maguk fizetnek azért, hogy más társaságok távközlési hálózatát igénybe vegyék. A tanács szerint az unión belüli külföldi telefonálás így is sokkal olcsóbbá válhat.

A roamingdíjak teljes eltörlésének szükségességét csak 2018 közepén, három év múlva kellene újra értékelnie az Európai Bizottságnak. A tanácsi álláspont szerint a piaci szereplőknek időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez. „Ez egy vicc" - mondta kedd este Andrus Ansip, aki szerint ennél többre van szükség: a roamingdíjakat nem csak csökkenteni kell, hanem teljesen és gyorsan el kell törölni. A netsemlegesség terén Ansip szerint egységes szabályokra van szükség, valamint arra, hogy az előírások garantálják, hogy a felhasználók szabadon hozzáférhessenek az internethez, valamint, hogy az iparág motivált legyen az innovációra.

Ezen a téren a tagállami kormányok azt iktatnák törvénybe, hogy a felhasználóknak joguk van tetszőleges tartalmakhoz hozzáférni és azokat megosztani, a szolgáltató cégeknek pedig diszkrimináció nélkül kell kezelniük az internet forgalmát. Kiskaput nyitna viszont a tanács a netsemlegesség szabályain azáltal, hogy bizonyos kivételekkel, a szükségesnél nem hosszabb ideig bizonyos típusú adatforgalmakat korlátozni vagy akár blokkolni is lehetne, a szolgáltatók pedig az internet-hozzáférés általános és akadálytalan biztosítása mellett köthetnek olyan megállapodásokat, amelyekkel egyes szolgáltatások számára garantált minőségű hozzáférést biztosítanak.

A roamingdíjakat és a netsemlegességet szabályozó uniós rendelet a tervek szerint 2016. június 30-án léphet hatályba, de csak akkor, ha a tanácsnak és az Európai Parlamentnek sikerül megállapodnia. A két intézmény egyetértése nélkül ugyanis nem születhet uniós jogszabály.