Az euróövezet pénzügyminiszterei tárgyalnának Görögországgal

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön engedélyezték a tárgyalások megkezdését a Görögországot támogató újabb, immár harmadik segélyprogramról, miután az athéni parlament jóváhagyta a hitelezők által követelt reformok első csomagját.


A minisztereket tömörítő eurócsoport a csütörtökön tartott telekonferencia után délután kiadott közleményében üdvözölte, hogy a görög parlament elfogadta a tárgyalások elindításához szükséges, a július 12-én tartott euróövezeti csúcstalálkozón meghatározott összes feltételt.


A hitelezők pozitív állásfoglalása alapján az eurócsoport elvi jóváhagyását adta ahhoz, hogy a szükséges nemzeti eljárások után az euróövezet állandó mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) három évre szóló támogatást nyújtson Görögországnak.

Várhatóan még e héten, a vonatkozó nemzeti eljárások lezárulta és az ESM kormányzótanácsának hivatalos döntése után a hitelezőket – az Európai Bizottságot, az Európai Központi Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot – megbízzák azzal a feladattal, hogy gyors ütemben tárgyalja meg a görög kormánnyal a pénzügyi támogatás feltételrendszerét tartalmazó egyetértési szándéknyilatkozatot.

Névtelenül nyilatkozó euróövezeti tisztségviselők úgy becsülték, hogy legalább négy hétig tartanak majd a tárgyalások a görög kormány és a hitelezők között a becslések szerint 82-86 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagról.


Az EKB 900 millió euróval emelte a görög bankok sürgősségi hitelezését

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa 900 millió euróval 89,9 milliárd euróra emelte a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance - ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára - jelentette be Mario Draghi, az EKB elnöke.


A Reuters hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó görög bankvezetőre hivatkozva arról számolt be, hogy az EKB döntésének köszönhetően három heti zárva tartás után a görög pénzintézetek hétfőn végre kinyitnak.