Az Eurócsoport kivárja a vasárnapi népszavazás eredményét

-

Addig nem lesz semmilyen tárgyalás.


Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport egységesen úgy döntött, hogy minden további tárgyalás előtt kivárja a görögországi népszavazás eredményét - közölte a Twitteren a szlovák pénzügyminiszter.

„Ne kössük a szekeret a lovak elé” - írta Peter Kazimir.

A holland pénzügyminiszter, Jeroen Dijsselbloem a pénzügyminiszterek tanácskozása után azt mondta, miután a politikai helyzet nem változott Görögországban, a program lejárt, így az eredetileg még Athén rendelkezésére álló hitelkeret már nem hívható le. Egyelőre csak tudomásul vették azokat a javaslatokat, amelyeket az athéni kormány tett a hitelezők által elvárt reformintézkedések módosítására.


Egyszerűen kivárjuk és figyelembe vesszük a vasárnapi népszavazás eredményét

- közölte az Eurócsoport elnöke, nyomatékosítva: addig sem a pénzügyminiszterek között, sem Görögország és az esetleges újabb hitelprogramot koordináló intézmények, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap között nem lesz semmilyen további tárgyalás.

„Nagyon sajnálom, hogy ez a helyzet alakult ki, tekintettel a görög nép erős elszántságára, hogy Európa részei legyenek és az eurózónában maradjanak, amiben teljes mértékig támogatjuk őket„ - zárta közleményét Jeroen Dijsselbloem.