Az Eurocsoport elutasította a görög kormány utolsó ajánlatát

Fotó: MTI/AP / Virginia Mayo

-

Az Eurocsoport nem kegyelmezett az utolsó pillanatban újabb javaslattal előálló görögöknek: áthidaló mentőcsomagot sem kapnak – legalábbis azonnal nem – és az adósságukból sem faragnak le. Athénban 20 ezren tüntetnek, hogy a kormány adja be a derekát a hitelezőknek.


Az Eurocsoport - az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete - kedd esti rendkívüli telekonferenciáján elutasította a kedd éjfélkor lejáró görög pénzügyi mentőcsomag hatályának meghosszabbítását. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurocsoport elnöke a telekonferencia után azt közölte, hogy immár túl késő van a mentőcsomag meghosszabbításához.

Ebből a most lejáró csomagból 7,2 milliárd euró „beragadt", azt nem utalták át a görögöknek, mivel nem voltak hajlandóak ígéretet tenni a hitelezők által elvárt megszorító intézkedésekre. A telekonferencia után Alexander Stubb finn pénzügyminiszter azt is közölte, hogy az Eurocsoport elutasítja a görög adósság egy részének a leírását.Az új, kedden előterjesztett, médiaértesülések szerint 29 milliárd euróra vonatkozó görög hitelkérelemmel kapcsolatban Stubb megjegyezte, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretének igénybe vételére irányuló kérelmeket - ilyen jellegű az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő keddi levelében előterjesztett kérelem is - mindig a szokásos ügymenet szerint, vagyis nem rendkívüli, gyorsított eljárásban bírálják el. Az Eurocsoport elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy ennek a pótlólagos görög hitelkérelemnek - mintegy harmadik görög mentőcsomagnak - az elbírálása csak a július 5-re tervezett görög népszavazás után lesz lehetséges, valamint hogy Athénnak fel kell készülnie arra, hogy az esetleges hitelnyújtás feltételei minden eddiginél szigorúbbak lehetnek.

Dijsselbloem jelezte, hogy mindemellett szerdán újabb üzenetet várnak Athénból, és azt ismét Eurocsoport-telekonferencián fogják megvitatni. Médiaértesülések szerint ez az újabb várható görög üzenet arról szól majd, amire Ciprasz keddi levele nem tért ki, hogy mennyiben hajlandó Athén teljesíteni a hitelezők reformköveteléseit.A holland pénzügyminiszter szerint egyelőre nem látszik változás a görög kormány politikai hozzáállásában, miközben Athénban mintegy 20 ezren tüntettek azért, hogy a kormány fogadja el a hitelezők ajánlatát, és ne kockáztassa a kizárást az eurozónából.

A tömegmegmozdulás résztvevői arra buzdították a lakosságot, hogy a kormány kezdeményezésére meghirdetett, vasárnapra tervezett népszavazáson szavazzon "igennel", vagyis támogassa az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap közös reformjavaslatait, amelyet a görög államcsőd elkerülése érdekében tettek.