Az EU vezetői a határzárról és a szolidaritásról beszéltek

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

Az EU külügyi főképviselője és az Európai Bizottság első alelnöke is felszólalt Brüsszelben.


A menekültválság miatt az európaiak identitása és hitelessége egyaránt kockán forog – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a migráció és a menekültek helyzetéről tartott vitában.

Mogherini szerint meghatározó pillanat a mostani, amely


próbára teszi, hogy valóban európaiak és valóban unió vagyunk-e.

A politikus szerint az EU aligha szónokolhat a világnak az emberi jogokról, ha a menekülteket nem a lehető legszívélyesebben fogadja. A korábbi olasz külügyminiszter szerint a problémának sem csak külső, sem csak belső megoldása nem lehetséges, a kettőnek ki kell egészítenie egymást.


Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke pedig arról beszélt, sem a határok teljes lezárása, sem teljes megnyitása nem oldhatja meg a migrációs válságot. A holland politikus szerint mindkettő illúzió, amelyek helyett szolidaritásra és felelős intézkedésekre van szükség.


A korábbi holland külügyminiszter kiemelte, hogy szolidárisnak kell lenni azokkal az országokkal, amelyek a menedékkérők jelentette legnagyobb terhet viselik, így Olaszországgal, Görögországgal és Magyarországgal is.