Az EU törvényekkel akarja kivédeni a csatlakozást az Iszlám Államhoz

-

Az Európai Parlament népirtásnak minősítette az Iszlám Államnak a keresztények, jazidik, türkmének, síiták és más kisebbségek ellen elkövetett bűntetteit. Az elfogadott határozatban olyan törvények elfogadására szólítják fel a tagországokat, amelyek megakadályozzák, hogy állampolgáraik csatlakozzanak a terrorszervezethez, és ha mégis megteszik, mihamarabb bíróság elé lehet őket állítani.


A törvényhozók határozottan elítélték a főként Irakban és Szíriában tevékenykedő terrormilíciát az EP-képviselők nagy többsége által elfogadott határozatban, amely azonnali cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget az életveszélyben lévők védelme érdekében.

A szavazást követően a határozat egyik kezdeményezője, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő hangsúlyozta, a dokumentum "elfogadása fontos állomás a terroristák elleni küzdelemben, amelyet nagyon hamar helyszíni cselekvésnek is követnie kell az üldözött közösségek megtartása érdekében".

A csatlakozó uniós állampolgárokat már most is bíróság elé lehet állítani. Nagy-Britanniában a múlt héten ítéltek hat év börtönre egy 26 éves nőt, aki kisfiával utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, népszerűsítette is a szervezetet a közösségi médiában, de aztán meggondolta magát, és visszatért Angliába. Ő az első brit nő, aki emiatt börtönbüntetést kapott.