Az EU tervei szerint június 1. fordulópont lesz a menekültválságban

Fotó: ANADOLU AGENCY / Javi Julio

-

Törökországnak meg kell szüntetnie, vagy legalábbis jelentősen csökkentenie kell a migránsáradatot, és június 1-jéig maradéktalanul életbe kell léptetni az EU és Törökország között létrejött visszafogadási egyezményt - közölte az Európai Unió törökországi delegációjának vezetője, Hansjörg Haber nagykövet isztambuli sajtótájékoztatóján pénteken.


Azt is tudatta, „nem automatikus", hogy az Európai Unió a kitűzött októberi határidőig dönt a török állampolgárokkal szembeni vízumkönnyítésről. A diplomata bejelentette: az EU és Törökország megállapodott, hogy a novemberben elfogadott, 3 milliárd eurós akcióterv jelentős részét humanitárius segélyezésre fordítják. Haber elmondta, hogy a keretösszegből 400 millió eurót már átutaltak Törökországnak.


Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter eközben Athénban arról beszélt, hogy jelentősen csökkent az ország határaihoz érkező menedékkérők száma. A török diplomácia vezetője szerint megvizsgálják annak lehetőségét, hogy visszafogadják Európából azokat a menedékkérőket, akik nem Szíriából érkeztek. Cavusoglu felidézte, hogy eddig Görögország 860 menedékkérő visszaszállítását kérvényezte, amit Ankara "99 százalékban" jóvá is hagyott. Szerdán 300, jobbára észak-afrikai menedékkérőt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.