"Az EU tagállamai fogadják be a migránsokat, vagy fizessenek"

Fotó: citizenside / CITIZENSIDE/Antonio MELITA

-

Aki elutasítja a migránsokat, annak fizetnie kell – nyilatkozta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a La Repubblica olasz napilapnak szerdán, hangsúlyozva, hogy az osztrák–olasz határon levő Brenner-hágó lezárását a jelenlegi migrációs helyzet nem igazolja.


Frans Timmermans kijelentette, az Európai Bizottság elképzelése egy olyan „mechanizmus” kidolgozása, amellyel, ha egy országba menekültáradat érkezik, „automatikus szolidaritás lép életbe, és a menekültkérőket elosztjuk az egész EU-ban, előre megszabott kvóták szerint”.


Arra a kérdésre, hogy az EU valóban szankcionálni kívánja-e a kvótákat elutasító országokat – kiszivárgott értesülések szerint minden elutasított ember után fejenként 250 ezer euróval (77,7 millió forinttal) –, az Európai Bizottság alelnöke úgy válaszolt, a befogadásra nemet mondó országokra kivethető összegről még nem született döntés. „A mi javaslatunk az, hogy aki nem akar vagy nem képes szolidaritásra a migránsok rá eső részének a befogadásával, a befogadást segítő pénzügyi csomaggal segítse azokat az országokat, amelyeknek el kell szállásolniuk őket” – tette hozzá Timmermans.

A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság júniusban ad választ az Olaszország által kidolgozott Migration Compact nevű migrációs javaslatcsomagra. Ez többek között megállapodásokat szorgalmaz a kiinduló országokkal az Európába érkező, de itt menekültkérelemre nem jogosult emberek visszatoloncolására.


Befogad vagy fizet


Ami az osztrák–olasz határon található Brenner-hágót illeti, ahol Ausztria június elsejétől többek között forgalomlassítással tervezi szigorítani az ellenőrzést, Frans Timmermans kijelentette, jelenleg semmi nem utal arra, hogy a Brenner-hágónál a migránsáradat problémát okozna.

„Célunk a schengeni övezet helyreállítása az év végére” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy ehhez azonban a balkáni határokon való ellenőrzés szükséges, mivel Görögország külső határainak ellenőrzése továbbra is „hiányos”.

Úgy fogalmazott, a Brenner-hágó és a balkáni migráció összehasonlíthatatlan egymással, az osztrák határzár hátterében „nem tények, hanem érzelmek” állnak. „Nem látok jelenleg semmilyen elemet, amely az Ausztria és Olaszország közötti határ lezárását igazolná” – fogalmazott Frans Timmermans.

A Corriere della Sera értesülései szerint az Európai Bizottság az olasz Migration Compact finanszírozására „belépési adó” vagy vízumdíj bevezetését tanulmányozza. A schengeni övezetbe belépő nem EU-állampolgárok fejenként 50 eurót fizetnének. Egy másik javaslat szerint az EU-ba harmadik országból repülővel érkezők a repülőjegy megvásárlásakor fejenként tíz euró belépési adót fizetnének.