AZ EU-t gyűlölő üzletember ajánlkozik nagykövetnek – Trump még hallgat

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

Ted Malloch már korábban is támadta az Európai Uniót, és azt állítja, része volt a Szovjetunió szétverésében.


Donald Trump az USA Európai Unióhoz delegált nagykövetének állítólag azt a Ted Mallochot szemelte ki, aki mindig kritikus volt az EU-val szemben. A 64 éves philadelphiai üzletember erőteljesen és nyilvánosan támogatta a Brexitet és bírálta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. A BBC megkérdezte, vajon miért is menne Brüsszelbe, mire Malloch azt mondta: „Már korábban is töltöttem be diplomáciai megbízatást, és akkor


segítettem a Szovjetuniót bedönteni. Talán most van itt egy másik unió is, amely némi idomításra szorul.

Malloch szerint Trump nem nagy híve az Európai Uniónak, ő maga az EU-t nemzetek feletti és nem megválasztott szervezetnek tartja, Jean-Claude Junckerről pedig, aki 1995 és 2013 között Luxemburg kormányfője volt, azt mondta: „Azt hiszem,


Luxemburgban valami kisvárosnak volt megfelelő polgármestere, talán most már vissza kellene mennie, és újból ezzel kellene foglalkoznia.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta az elhangzottakat, s a külügyminisztérium sem jelezte, hogy Malloch tényleg nagykövetjelölt-e.


Szétzilálná és lerombolná

Brüsszelben nagy visszhangot keltettek Malloch kijelentései. Az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt képviselőcsoportja, valamint a liberálisok frakciója nevében Manfred Weber és Guy Verhofstadt frakcióvezető levelet írt Jean-Claude Junckernek és Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Azt kérik, hogy ha Washington Mallochot jelöli nagykövetnek, utasítsák el a kinevezését, ne fogadják el az akkreditációját.

Weber és Verhofstadt szerint Malloch nyilvános kijelentéseiben az EU szétveréséről és az euró kimúlásáról beszélt, ami „botrányos rosszindulatról” tanúskodik, és súlyosan alááshatja a transzatlanti kapcsolatokat, amelyek az elmúlt hetven évben hozzájárultak a kontinens békéjéhez, stabilitásához és jólétéhez, és ez sérti az Európai Uniót.

„Erős meggyőződésünk, hogy nem akkreditálható az EU-nál hivatalos képviselőként olyan ember, aki azt tekinti feladatának, hogy szétzilálja és lerombolja az Európai Uniót” – írja levelében a két frakcióvezető.