Az EU szétesése előtt a CÖF még szétkergetné az Európai Bizottságot

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Az Európai Bizottság a CÖF szerint önhatalmúlag működik, ezért azt meg kell szüntetni, és az unió vezetését a demokratikusan választott állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsa kezébe kell adni.


  1. A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának tagja, Fritz Tamás szerint az Európai Bizottság megsérti az uniós alapértékeket, mikor beavatkozik például Magyarország vagy Lengyelország belügyeibe, abba, hogy hogyan működtessék a demokratikus intézményeket.

Pár napja derült ki, hogy Brüsszel vizsgálni kezdi a lengyel jogállamiságot, miután az abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság párt a többi között korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét és szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát. Ilyen eljárást Brüsszel most indít először. Korábban a bizottság több magyar döntést is vizsgált vagy kifogásolt .

Fritz Tamás szerint a bizottság „nem veszi figyelembe az európai polgárok véleményét sem akik követelik a migránsáradat leállítását”. A politológus szerint azért jutott az unió intézményi válságba, mert a vezetői eltávolodtak a demokratikus normáktól és önhatalmúlag hozzák meg a döntéseket. Ezért azt javasolta, szüntessék meg az Európai Bizottságot, az uniót pedig vezesse az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács. A Tanácsot az Európai Parlament ellenőrizhetné, amelynek a létszámát jelentősen meghúzná.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapítója, és a CÖKA elnöke azt mondta, az EU-ban erősödik a demokratikus deficit,a média pedig ultraliberális hatás alá került, ami a szélsőjobboldalt erősíti.

Ahol viszont a polgárokat meghallgatják - mint például Magyarországon és Lengyelországban, ott nem erősödnek a szélsőségesek - tette hozzá Csizmadia. Szerinte az Egyesült Királyság csak fenyegetőzik az EU elhagyásával, az egészet színjátéknak tartja.

A CÖF szóvivője, Ifj. Lomnici Zoltán úgy vélte, a regionális fejlesztési támogatások elosztásánál pozitívan kellene diszkriminálni a szegényebb tagállamokat.

Javaslataikat megküldik Martin Schulznak, az EP elnökének és Donald Tusknak, az Európai Tanács vezetőjének.